Revision af vandsektorlov

Den økonomiske regulering indeholder effektiviseringskrav og benchmarkingmodeller. Med den aktuelle regulering er der skabt en stram økonomisk ramme, hvor det kan være udfordrende at balancere kortsigtet effektivitet med langsigtede investeringer​.

Edouard Bosse L N29aesa0q Unsplash

Formålet med DANVAs engagement i Vandreguleringsudvalget er at sikre, at vandsektorens behov, udfordringer og potentialer bliver tydeligt dokumenteret og bragt i spil i udvalgets arbejde. Projektet skal bidrage med fakta, analyser og input fra både DANVA og vandselskaberne – med fokus på kompetencer i sektoren, governance-strukturer og konsekvenserne af den økonomiske regulering. Målet er at skabe en saglig og konstruktiv dialog med udvalget, der understøtter beslutninger baseret på reel viden og praksis fra sektoren.

Projektleder: Bertel Ifversen

Vandsektoren ser ind i en fremtid, hvor den skal levere på vigtige målsætninger inden for

  1. Klimatilpasning og kystsikring,
  2. Grøn omstilling, 
  3. Sundhed, miljø og bæredygtighed, 
  4. Produktivitet, vækst og velstand
  5. Innovation og eksport udover effektiv levering af rent drikkevand og håndtering af spildevand.

Imidlertid er den nuværende regulering bagudskuende og struktureret efter fortidens strukturelle forhold og behov.

Reguleringens store udfordringer omfatter især, at den nuværende konstruktion ikke giver omkostningsdækning på grund af: 

  • Fastlåsning af indtægtsrammen til historiske lave udgiftsniveauer til afskrivninger, finansielle
    omkostninger og driftsomkostninger.
  • En cyklisk investerings- og omkostningsprofil.
  • Høje effektiviseringskrav, som blandt andet stilles til sunk costs, opgaver der har været i udbud og uden hensyntagen til dobbelttælling.

Hertil er reguleringen udfordret ved uhensigtsmæssige incitamentsstrukturer, likviditetsklemme, manglende teknologineutralitet og mulighed for samfundsøkonomisk hensigtsmæssige samarbejder med kommercielle virksomheder om fx grøn omstilling og eksport.