Arbejdsstyrken i vandbranchen

En stærk arbejdsstyrke af teknisk faglærte, ingeniører og specialister sikrer rent drikkevand, effektiv spildevandsrensning og bæredygtige løsninger til klimatilpasning. Med knap 30.000 fuldtidsjob er vandbranchen en central del af dansk infrastruktur.

Karens Minde 2 20241001

Beskæftigelse i vandbranchen

Vandbranchen er defineret som følgende tre grupper af virksomheder:

  • Vandkernen (vandforsyning og behandling af spildevand).
  • Rådgivende ingeniører.
  • Vandbranchen (Alle virksomheder, der sælger vand-varekoder)  

Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af e-indkomstregistret, Danmarks Statistik og input output model, Miljøstyrelsens officielle statistik over eksport af vandteknologi.

 

 

Samfundsøkonomiske Bidrag fra den Danske Vandsektor

2019 og 2022

VÆRDITILVÆKST (BNP-BIDRAG)

= 33 mia. kroner

1.4% AF DANSK BNP

BESKÆFTIGELSE

= 26,300 jobs i alt

Vækst i branchen, stabilitet i forsyningen

Vandbranchen har oplevet vækst de seneste år, drevet af innovation og eksport, mens de traditionelle forsyningsvirksomheder holder et konstant beskæftigelsesniveau.

Underleverandører som rådgivere, servicevirksomheder og teknologiproducenter nyder godt af vandsektorens økonomiske aktivitet, hvilket skaber yderligere job i en række brancher. 

Fordelingen af arbejdsstyrken i den danske vandsektor

Figuren viser en bred sammensætning af jobfunktioner, hvor tekniske og håndværksmæssige stillinger dominerer, mens akademiske og administrative roller udgør en mindre andel. Specialarbejdere (17,6 %), håndværkere (14,5 %) og ingeniører (13,4 %) udgør kernen i sektoren, mens administrative og specialistfunktioner har en mere begrænset repræsentation.

Kvinder og mænd i vandsektoren

Mænd dominerer branchen, især i de tekniske og operative funktioner, mens ingeniører og samfundsfaglige akademikere i stigende grad sætter deres præg på sektoren. 

Gennemsnitsalder i vandsektoren

Beskæftigelsen er stabil og præget af en erfaren arbejdsstyrke, hvor en stor andel er over 50 år. 

Average Age