Investeringer i vandsektoren

Danmark står over for et massivt investeringsbehov i vores vand- og spildevandsforsyning. Med aldrende infrastruktur, stigende klimaudfordringer og skærpede miljøkrav er der behov for investeringer i milliardklassen frem mod 2069. 

Christiansborg i frost og sne set fra Havnegade

Investeringer i vandsektoren: En nødvendighed for fremtiden

Danmarks vand- og spildevandsforsyning står over for en af de største investeringsudfordringer i nyere tid. Med en aldrende infrastruktur, stigende krav til klimatilpasning og skærpede miljøstandarder er behovet for økonomiske investeringer større end nogensinde.

Investeringer de kommende 40 år

Prognoser viser, at sektoren skal investere op mod 841 mia. kr. frem mod 2069 for at sikre stabil forsyning, rent drikkevand og effektiv spildevandshåndtering.

Investeringer i spildevandssektoren: Et nødvendigt løft

Spildevandssektoren står over for massive investeringer de kommende årtier. Prognoser viser, at der frem mod 2069 vil være et samlet behov for op til 731 mia. kr. i investeringer.

Invest In Wastewater

Investeringer i drikkevand: Sikring af fremtidens forsyning

Drikkevandsforsyningen i Danmark står over for store investeringer i de kommende årtier. Behovet er drevet af aldrende infrastruktur, øgede krav til forsyningssikkerhed og behovet for klimatilpasning. Samlet set vurderes investeringsbehovet for drikkevand at være op mod 105 mia. kr. frem mod 2069​.

Invest In Drinking Water 02

Hoveddrivere for investeringerne

  • Aldrende infrastruktur: Mange kloaknet og renseanlæg nærmer sig slutningen af deres levetid og kræver udskiftning.
  • Klimaforandringer: Større regnmængder og hyppigere skybrud øger presset på kloak- og afløbssystemer.
  • Miljøkrav: Strengere krav til udledning af renset spildevand kræver opgraderede rensningsteknologier.
  • Bæredygtighed og cirkulær økonomi: Nye løsninger til ressourcegenvinding i spildevandsbehandlingen er nødvendige​.

Investeringsområderne

 

Indtægtsrammerne er fastlåste til historiske omkostninger

Et af de største problemer er, at indtægtsrammerne er fastlåste til historiske omkostninger og ikke tager højde for de voksende behov.

Dette hæmmer forsyningsselskabernes mulighed for at investere i vedligeholdelse, klimatilpasning og ny teknologi.

Samtidig betyder den stigende gældsætning, at selskaberne i stigende grad må optage lån, hvilket på sigt kan føre til højere takster for forbrugerne.

For at sikre en stabil, bæredygtig og fremtidssikret vandsektor kræves der en ny tilgang til regulering og finansiering.

Investeringerne skal målrettes effektive og innovative løsninger, der kan håndtere fremtidens klima- og miljøudfordringer.