På vej mod energineutralitet

Vand- og spildevandsselskaber arbejder målrettet på at generere energi med biogas, elproduktion og varmegenvinding. Særligt renseanlæggene er afgørende drivkræfter på vej mod målet en energineutral vandsektor.

Billedet viser to store, kuppelformede tanke under en klar blå himmel. De står på en græsplæne, og i baggrunden kan der ses hegn og enkelte lygtepæle. Tankene del af biogasanlægget på renseanlæg Øst i Aalborg.
Med en netto-egenforsyningsgrad på 72,3% dækkede spildevandsselskaberne en stor del af deres energibehov via egenproduktion. Foto: Lars Fischer

Vand- og spildevandsselskaber arbejder målrettet på at producere mere energi, end de forbruger og dermed blive energineutrale.

Spildevandsselskaber driver energiproduktionen

Spildevandsselskaberne udgør kernen i vandsektorens energiproduktion. I 2023 producerede disse selskaber hele 98.889 MWh energi internt, primært ved hjælp af biogas fra slamforbrænding og varmepumper.

Det svarer til en egenforsyningsgrad på 72,3% hos spildevandsselskaberne, der dermed dækker en stor del af deres energibehov via egenproduktion. 

Illustration af en pære med lys i og et procenttal på 72,3%

Drikkevandselskaberne bidrager også til den grønne omstilling

Selvom drikkevandsselskaberne har færre muligheder for at producere energi, formåede de i 2023 at generere 1.490 MWh energi internt, hovedsageligt gennem solceller og varmepumper. Derudover solgte de 489 MWh af denne energi.

Dermed ligger egenforsyningsgraden hos drikkevandsselskaberne på 1,9%. 

Illustration af en pære med lys i og et procenttal på 1,9%

På vej mod energineutralitet

Med nye varmepumpeanlæg og en stigende egenforsyningsgrad rykker visionen tættere på realitet. 

I 2023 er der kendskab til 5 idriftsatte varmepumper, som har produceret samlet ca. 64.000 MWh. I 2024/25 forventes yderligere 5 anlæg sat i drift.

Vandselskabernes energi stammer fra ikke fossile energikilder

Energimix er fordelingen mellem fossil og ikke-fossil energi, der er forbrugt af vandselskaberne.

Når selskaberne anvender strøm, fjernvarme eller naturgas vil en del af energien være produceret med fossil energi mens en anden del vil være produceret på ikke-fossil brændsel.

Eksempler på ikke-fossil energi er sol, vind, vand, biomasse og atomkraft

En stor del af både strøm og fjernvarme, som produceres i Danmark, er allerede baseret på ikke-fossile kilder, hvilket afspejles i selskabernes energimix.

Energimix på spildevand

Opgørelsen over spildevandsselskabernes energimix dækker både transport og rensning. 

Energimix Spildevand

Energimix på drikkevand

Dækker indvinding, behandling og distribution.

Energimix Drikkevand

Elforbruget (købt el) til 1.000 liter vand oppumpet fra undergrunden, leveret til forbrugeren og tappet fra hanen bruger i gennemsnit 0,42 kWh. Transport, rensning og afledning til recipienten bruger i gennemsnit 1,40 kWh. Samlet giver det et købt elforbrug på 1,82 kWh. Modregnes den el, som selskaberne selv producerer, bliver nettoelforbruget 1,59 kWh pr. 1.000 l. 

Vandselskaberne forbruger 1,59 kWh per 1000 liter vand

Vandselskaberne indvinder, behandler og distribuerer drikkevand samt renser og udleder spildevand. De bruger både købt og egenproduceret el. Her opgøres elforbruget per 1.000 liter vand.

Kontakt: Thomas Sørensen

Ansvar for fagområdet dataanvendelse.

+45 87 93 35 65

ts@danva.dk

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Fagleder