
Cybertruslen bekymrer danskerne – politikerne må følge med
70 pct. af danskerne frygter cyberangreb mod vand- og energiforsyning. Hele 88 pct. ønsker politisk handling.
Truslen om cyberangreb på kritisk infrastruktur rykker tættere på, og danskerne har forstået alvoren. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Tænketanken Brundtland og Voxmeter. 7 ud af 10 danskere er bekymrede for cyberangreb på forsyningsinfrastrukturen, og 88 procent mener, at politikerne i langt højere grad bør prioritere beskyttelse mod sabotage og hacking.
“Cybertruslen er ikke længere teoretisk. Efter angrebet i december 2024 er det tydeligt, at vores vandsystemer er sårbare. Borgerne forventer, at der handles,” siger Magnus Skovrind Pedersen, direktør i Tænketanken Brundtland.
Ifølge en risikovurdering fra Center for Cybersikkerhed, en enhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, er cyberangreb mod Danmark “meget sandsynlige” og vurderes at være en af de mest alvorlige trusler mod national sikkerhed. Kritisk infrastruktur, herunder vandforsyning, nævnes direkte som et attraktivt mål for statslige aktører og kriminelle grupper.
Vandsektoren har længe råbt vagt i gevær
DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening) har gentagne gange advaret om, at mange vandforsyninger er utilstrækkeligt rustet til moderne cybertrusler. Foreningens analyser har vist, at mindre og mellemstore vandselskaber i særdeleshed mangler ressourcer og kompetencer til at beskytte sig mod avancerede angreb. Samtidig er meget af sektoren afhængig af ældre styringssystemer, som i nogle tilfælde ikke er blevet opdateret med tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger.
“Vi har set eksempler på, at vandforsyningssystemer i både Danmark og udlandet er blevet kompromitteret. Det bør vække politisk handling. Cybersikkerhed er ikke kun et teknisk spørgsmål, det er et samfundsansvar,” udtaler Magnus Skovrind Pedersen.
Befolkningen er klar til at tage ansvar
Undersøgelsen viser også, at 57 procent af danskerne er villige til at betale mere i skat for at styrke beredskabet. Næsten hver anden tror, at et større cyberangreb vil ramme forsyningen inden for de næste to år. Det er et klart signal om, at borgerne både forstår truslen og ønsker handling.
“Der er brug for en sektorspecifik plan for cybersikkerhed på vandområdet, fordi området er særligt udsat. Det kræver både investeringer og politisk lederskab. Vi skal sikre, at store som små forsyningsselskaber får adgang til viden, teknologi og støtte, så vi kan stå imod fremtidens trusler. Det er rimelig afgørende”, slutter Magnus Skovrind Pedersen.
Seneste nyheder

Flertal af danskere vil gerne betale mere...
Selskabsledelse Kunder
Cybertruslen bekymrer danskerne – politike...
Selskabsledelse Beredskab
Politisk aftale beskytter drikkevand og fr...
Drikkevand Grundvandsbeskyttelse
Heunicke melder 25 kommuner for lovbrud: “...
DrikkevandHvem er Brundtland?
Brundtland er en vidensbaseret tænketank dedikeret til den demokratiske forsyningssektor: Vand, varme og affaldshåndtering.
Brundtland er et videns- og formidlingssamarbejde på tværs af forsyningsselskaber, industri, rådgivere, arbejdsmarkedets parter, og forskningsverdenen.
Tænketanken fokuserer på tre formål:
- At sikre og udvikle den demokratiske kontrol med kritisk infrastruktur.
- At skabe en forsyningssektor, som er verdensførende i i bæredygtighed og grøn omstilling.
- At fremme innovation og eksport af grønne forsyningsløsninger.