Biokul
Biokul skabes via pyrolyse, som også producerer pyrolysegas ved omdannelse af tørret spildevandsslam.
Biokul skabes via pyrolyse, som også producerer pyrolysegas ved omdannelse af tørret spildevandsslam.
Pyrolyse udgør en revolutionerende teknik inden for håndtering af spildevandsslam, hvor tørret slam omdannes til biokul.
I processen opvarmes det tørrede slam under iltfrie forhold til temperaturer mellem 600-700°C, over en periode på mellem 20 minutter og 3 timer. Resultatet er, at slammet bliver til biokul, mens der samtidigt dannes pyrolysegas.
Denne gas kan forbrændes, og den genererede varme anvendes både til yderligere tørring af slam samt til selve pyrolyseprocessen.
Eventuel overskudsvarme har potentiale til at blive anvendt i fjernvarmenetværket eller afsættes direkte til eksterne modtagere, afhængigt af de lokale tilkoblingsmuligheder.
Under pyrolyseprocessen nedbrydes mange organiske miljøfarlige stoffer, såsom rester af lægemidler, hvilket bidrager til en miljøvenlig behandling af slammet. Der er dog en risiko for dannelse af polyaromatiske kulbrinter (PAH’er), som afhænger af pyrolyseovnens specifikke opsætning. Tungmetaller i slammet forventes at fordele sig mellem biokullet og pyrolysegassen, baseret på deres flygtighed. Primo 2024 er det stadig et åbent spørgsmål, om pyrolyse fuldstændigt kan nedbryde PFAS-stoffer.
Biokullet fra pyrolyseproces har flere anvendelsesmuligheder. Det kan udbringes som et jordforbedringsmiddel, hvor det bidrager med næringsstoffer, herunder fosfor, til jorden. På grund af biokullets langsomme nedbrydning, kan det fungere som et medium for CO2-lagring, hvilket understøtter klimamål ved at binde kuldioxid over længere tid. Derudover har biokullet potentiale til at blive brugt som biogent aktivt kul i vandrensning, særligt for at fjerne miljøfarlige stoffer fra vand på renseanlæg.
Miljøstyrelsens litteraturstudie "Analyse af fremtidig slamhåndtering" fremhæver pyrolyse som en lovende teknologi inden for fremtidig slamhåndtering. Studiet undersøger de teknologiske, miljømæssige og økonomiske aspekter ved pyrolyse, og hvordan denne proces kan integreres i den danske vandsektor. Med pyrolyse åbner der sig nye døre for håndtering af spildevandsslam, hvor miljømæssige udfordringer omdannes til bæredygtige ressourcer.