Deponi og udbringning
Slam over grænseværdier skal deponeres, mens rent slam kan bruges som gødning og jordforbedring.
Slam over grænseværdier skal deponeres, mens rent slam kan bruges som gødning og jordforbedring.
Spildevandsslam, som opstår under spildevandsrensning, er en kompleks sammensætning af vand, organisk materiale og værdifulde næringsstoffer som kvælstof og fosfor. Det kan også indeholde tungmetaller og andre potentielt forurenende stoffer.
Når koncentrationen af miljøfarlige stoffer overstiger de tilladte grænseværdier, er det nødvendigt at deponere slammet for at beskytte miljø og folkesundhed.
Affald-jord-bekendtgørelsen regulerer håndteringen af spildevandsslam i Danmark og sætter skrappe grænseværdier for tungmetaller og andre forurenende stoffer.
Denne lovgivning fastsætter, hvilke typer slam der kan anvendes som gødning på landbrugsjord, og hvilke der skal bortskaffes gennem deponi eller anden behandling.
Formålet er at maksimere genanvendelsen af sikre ressourcer og minimere miljøbelastningen.
Deponering er en relativt kostbar løsning og miljømæssigt suboptimal, men den er uundgåelig for slam, som ikke kan genanvendes på grund af høje forureningsniveauer.
Cirka 25 % af alt spildevandsslam i Danmark deponeres, hvilket illustrerer omfanget af udfordringerne med at opnå bæredygtig håndtering af dette biprodukt.
Ud over omkostningerne står deponi i kontrast til ambitionen om ressourceeffektivitet, hvor spildevandsslam potentielt kunne bidrage med vigtige næringsstoffer, eksempelvis fosfor, som er afgørende for landbruget.
En markant andel af spildevandsslam lever op til miljøkravene og kan derfor anvendes som gødning på landbrugsjord.
Ifølge "Vand i Tal 2024" bruges omkring 60 % af slammet fra danske renseanlæg til jordforbedring og gødning.
Denne praksis er et væsentligt bidrag til sektorens bæredygtighedsindsats og understøtter landbrugets mål om at reducere anvendelsen af kemiske gødningsstoffer.
DANVA støtter til sine medlemmer gennem DANVAs Slamkatalog som præsenterer forskellige metoder og strategier for både behandling og slutdisponering af spildevandsslam.
Vejledningen dækker både krav og muligheder ved deponi, forbrænding og jordbrugsanvendelse og er et vigtigt redskab til at sikre, at vandsektorens aktører kan navigere i komplekse miljø- og sundhedsmæssige krav.