
DANVA finder det positivt, at tilslutningsvejledningen opdateres. I særdeleshed i forhold til de ændrede vurderinger i forhold til stoffers farlighed og tilkomsten af nye stoffer herunder PFAS. Vi værdsætter også, at Miljøstyrelsen udviser rettidig omhu med varsling om en forventet yderligere kommende revidering af vejledningen som følge af implementering af det reviderede byspildevandsdirektiv.
Herunder har vi nogle supplerende budskaber, mens specifikke kommentarer til afsnit i høringsudkastet følger på side 3 i forlængelse af dette brev.
Flere retningslinjer om samspillet mellem kommuner og spildevandsselskaber Vi finder det afgørende, at en kommune inddrager det lokale spildevandsselskab i forbindelse med udarbejdelse af en tilslutningstilladelse, samt at kommunen orienterer spildevandsselskabet om den endelige tilslutningstilladelse, umiddelbart efter at denne foreligger.
Det fremgår ikke af udkastet, at kommunen bør gøre ovenstående, men det er essentielt at få retningslinjer med om det af flere grunde:
- Kommunen er forpligtet til at sørge for, at tilslutningen ikke medfører, at spildevandsselskabet ikke kan overholde sin udledningstilladelse, at tilslutningen ikke medfører ulemper for kloaksystem og renseanlæg, samt at tilslutningen ikke med-fører helbredsmæssige gener og farer for spildevandsselskabets personale. Siden den seneste udgave af vejledningen kom i 2006, er de tidligere kommunale kloakforsyninger i 2010 blevet udskilt af den kommunale forvaltning til de nuværende, kommunalt ejede spildevandselskaber. Dette indebærer, at kommunen som en nødvendighed må inddrage det spildevandsselskab, tilslutningen sker til, for at sikre overholdelse af den nævnte forpligtelse. Spildevandsselskabet vil typisk besidde viden, som kommunen skal kende til for at træffe en kvalificeret afgørelse om tilladelse til tilslutning.
- Når den endelige tilslutningstilladelse foreligger, skal spildevandsselskabet kende indholdet af tilladelsen med henblik på at sikre overholdelse af spildevandsselskabets udledningstilladelse samt sørge for en effektiv transport og rensning af spildevandet fra virksomheden. Herudover kan kendskabet til tilslutningstilladelsen også være værdifuld i forhold til spildevandsselskabets beslutning om tidspunkt for at fremføre et stik til virksomheden, spildevandsselskabets opkrævning af tilslutningsbidrag og vandafledningsbidrag, samt opkrævning af obligatorisk særbidrag i de tilfælde, hvor der er tale om særligt forurenet spildevand, der giver spildevandsselskabet ekstra omkostninger til transport og/eller rensning af spildevandet fra virksomheden.
- Ovennævnte er også relevant i forbindelse med ændringer af tilslutningstilladelser.
Konkret bør spildevandsselskaber nævnes eksplicit i den grønne boks om forløb for tilslutningstilladelser på side 17 i udkastet og ligeledes nævnes under overskriften ”Underretning” på side 113 og desuden andre steder i vejledningen, hvor det er hensigtsmæssigt at nævne spildevandsselskaberne, jf. ovenstående betragtninger og det vedlagte bilag.
Retningslinjer for tilslutning af terrænnært grundvand Vi anbefaler, at der i vejledningen tilføjes retningslinjer for, hvordan tilslutningstilladelser til terrænnært grundvand skal håndteres.
Dette gør vi på baggrund af et kommende lovforslag - forventet fremsættelse er anden halvdel af marts – hvorefter spildevandsselskaberne i nærmere definerede områder i kloakoplande kan få en forsyningspligt i forhold til afledning af terrænnært grundvand. I nogle af disse områder kan det terrænnære grundvand forventes at være forurenet med farlige stoffer.
Det fremgår af høringsudkastet til det omtalte lovforslag, at det terrænnære grundvand vil få status som spildevand og blive omfattet af § 28 om udledninger og tilslutninger og § 30 om ændrede vilkår for udledninger, tilslutninger m.v. i miljøbeskyttelsesloven.
Vi uddyber gerne vores høringssvar. Kontaktperson: Jens Plesner, tlf.: 8793 3560, mail: jpl@danva.dk