I samarbejde med DANVA og en række vandselskaber har Miljøstyrelsen udviklet den såkaldte Parismodel. Baseret på frivillige indmeldinger fra vandselskaber over hele landet lavede Miljøstyrelsen i 2020 en vurdering af, at det er muligt for den danske vandsektor at blive klima- og energineutral i 2030. Denne vurdering lå til grund for den politiske aftale om en klima- og energineutral vandsektor fra juni 2020.
Parismodellen omfatter både drikkevand og spildevand, men er begrænset til driftsudledninger. Den første version af modellen omfattede heller ikke alle de primære udledninger fra sektoren. Særligt scope 3-udledninger var ikke medregnet i tilstrækkeligt omfang.
Baseret på erfaringer med Paris-model 1 og en række workshops med vandselskaber har DANVA sammen med Miljøstyrelsen siden 2022 arbejdet på at udvikle en Paris-model 2, som skal tage højde for, at den første model ikke var tilstrækkelig omfattende.
Den reviderede Paris-model skal fortsat kun medregne driftsfasen og ikke ikke bygge- og anlægsaktiviteter. Derudover skal modellen i højere grad følge gældende standarder for afrapportering af CO2-udledninger, og være mere retvisende for vandselskabernes aktiviteter.
Det er hensigten, at modellen skal medtage flere poster med betydningsfulde udledninger, men det er fortsat hensigten, at modellen skal være let at anvende for vandselskaberne.
I forhold til den tidligere Parismodel forventes de største ændringer at være:
1) en restrukturering af poster i regnskabet, så indberetninger lægger sig mere op ad
2) tilføjelser til indberetningen; direkte metanemissioner fra vandværker, forbrug af kemikalier og forbrugsstoffer i drikkevand- og spildevandsbehandlingen, omlægning til
lavbundsjorder, effekt af slamdisponering (direkte metan- og lattergasemissioner
samt kulstofbinding og gødningssubstitution)
3) fjernelser fra indberetningen herunder undgået metanemission fra kloakerede septiktanke og undgået lattergasemission i recipient
DANVA arbejder sammen med Miljøstyrelsen frem mod…