Ålebækken Ruinpark – moderne klimasikring og rekreativ oplevelsespark

Ålebækken Ruinpark er et moderne klimatilpasningsanlæg med en rekreativ park på 30.000 m2, skabt i rammerne af det tidligere Ålebækken Renseanlæg. Projektet har til formål at reducere overløb og dermed udledning af spildevand til Mølleåen fra store spildevandsledninger i Lyngby, Rudersdal og Gladsaxe ved Ålebækken.

Ålebækken Ruinpark 04062024

Motivation for projektet

I 1980 blev Ålebækken Renseanlæg lukket, området blev afspærret og forladt, og naturen fik frit spil. Lige indtil 2019, hvor vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning rensede jorden på området og byggede nye bassiner, til at forhindre overløb af opblandet regn- og spildevand til Mølleåen ved kraftige regnskyl.

Området er genskabt som en park med spændende historie, hvor nyt møder gammelt, formål møder udflugtsmål, natur møder industri og oplevelse møder læring.

På opdagelse i nye landskaber og gamle industrielementer

I Ålebækken Ruinpark kan børn og voksne gå på opdagelse i ruinerne fra det gamle anlæg, nyde parkens natur og se de nye underjordiske bassiner. Vores mål har været at skabe et nyt landskab på fundamentet af det gamle renseanlæg på en bæredygtig måde, hvor der tages hensyn til og skabes fokus på kulturhistorie, natur og klimaforandringer. Derfor er de gamle tekniske elementer fra anlægget bevaret, og der er skabt vild natur i de gamle bassiner. Rundt omkring i parken ses de gamle beton- og vandspredningsinstallationer som skulpturer i naturen.

Et luftfoto af et renseanlægs gamle bassiner. Det er et firkantet vådområde, opdelt i sektioner, hver med vand og beplantning. Området er omgivet af en grussti og træer. Nær kanten ses en mindre å og en række runde sten, der ligger langs en sti.
Foto: Lyngby-Taarbæk Forsyning

Nye bassiner skaber bedre vandmiljø

Ved Ålebækken Ruinpark mødes to store spildevandsledninger - en fra Virum og en fra Lyngbys centrum. Herfra løber spildevandet videre til renseanlægget Mølleåværket. For at beskytte vandkvaliteten i Mølleåen har vi bygget to nye underjordiske spildevandsbassiner, der tilbageholder en stor del af vandet ved kraftige regnskyl, som der kommer flere og flere af i Danmark. På den måde sikres et bedre vandmiljø til gavn for både dyr, planter og mennesker. Når der kommer store mængder vand, bliver det nyrenoverede, åbne spildevandsbassin også taget i brug. De tre bassiner kan tilsammen rumme 10.000 kubikmeter. Det svarer til vandforbruget i mere end 4.000 almindelige husstande i et helt år. Så anlægget er godt rustet til at håndtere store mængder vand, når det bliver nødvendigt.

Hvad er nyt?

Ålebækken Ruinpark løser en vigtig problemstilling med at reducere udledning af spildevand til Mølleåen. Derudover transformerer projektet et nedlagt og forladt renseanlæg til en kulturel og lærerig oplevelse i stedet for at rive det ned, og forskønner det uskønne i stedet for at gemme det væk. Parken skriver sig dermed ind i industrisamfundets kulturarv – en kulturarv, der er identitetsskabende for områdets beboere, og en æstetisk ressource og attraktion i Lyngby-Taarbæk Kommune og omegn. Danmark har allerede en del eksempler på gammel industri, der har fået nye publikumsvenlige funktioner, men disse findes ofte centralt i byerne eller ved vores havne.

I Ålebækken Ruinpark har vi desuden lavet et formidlingsspor, der gennem skilte, lydfortællinger og opgaver til børn giver et indblik i parkens historie, klimasikring og biodiversiteten i området. Her kan besøgende se, høre, dufte og føle historiens og naturens vingesus på egen krop.

Hvilken merværdi giver projektet

Ålebækken Ruinpark skænker borgerne i nærområdet samt de lokale skoler og institutioner en helt ny type landskabspark og et udflugtsmål, der f.eks. kan indgå i skolernes naturfagsundervisning. Ud fra formidlingssporet i parken er det oplagt at lave undervisningsforløb inden for historie, klima og bæredygtighed. På parkens skilte er der en række opgaver til børn, som aktiverer færdigheder indenfor matematik, dansk og i særdeleshed deres nysgerrighed og brug af sanser. Samtidig lægger parkens struktur op til bevægelse og interaktion med omgivelserne.

Ud over at reducere overløb fra kloakken ved hjælp af store underjordiske forsinkelsesbassiner, skaber den nye park plads til naturen og mennesker på et område, der i 80 år har været afspærret for offentligheden. Der er tale om et åndehul for biodiversiteten, hvor vi har udskiftet forurenet jord med nyt, bevaret de originale træer og skabt vandhuller, som dyr og planter trives i.

Hvilke effektiviseringsgevinster er der ved projektet?

Projektet har bevaret og genbrugt mest muligt af de eksisterende konstruktioner, elementer, træer og jord. Der blev bl.a. udarbejdet faseplaner for, hvordan jorden skulle flyttes rundt på området for at få jordbalancen til at gå op og samtidig sørge for at den forurenede jord skulle flyttes færrest mulige gange. Der er taget hensyn til vandsalamandere og andre padder i området, og de tidligere efterklaringstanke er designet til de forhold, dyrene sætter pris på. Samtidig har projektet forbedret vandkvaliteten i Mølleåen ved at reducere mængden af overløb med opblandet regn- og spildevand ved kraftige regnskyl, da det forsinkes i de nye underjordiske og åbne bassiner.

Der har været stort fokus på at bevare konstruktionerne fra det gamle renseanlæg og formgive parkens landskab med afsæt i de oprindelige strukturer. På den måde er en ny park blevet dannet med udgangspunkt i det oprindelige og med stort fokus på genbrug. Det er en bæredygtig tilgang, der både har sparet CO2 og bevaret historien.

Hvem har vi samarbejdet med?

  • Underjordiske bassiner, landskab og jordhåndtering er planlagt i tværgående samarbejder mellem Rambøll og Sweco. Landskabsprojektet og terrænbearbejdningen er skabt med udgangspunkt i at løse jordlogistikken med at få den rene jord øverst og den lettere forurenede jord indkapslet nederst. De underjordiske bassiner er placeret, hvor det er muligt, men i tæt dialog med ønskerne for landskabsprojektet om at bevare mest mulig af de eksisterende træer og konstruktioner.
  • Derudover er der holdt arrangementer, herunder Arkitekturens dag, hvor borgere kunne komme og høre om projektet og stille spørgsmål til både Lyngby Taarbæk Forsyning, samt til Sweco og DN.
  • Borgerne i lokalområdet har i den grad taget området til sig og området bruges ikke kun til gåture og hundeluftning, men besøges jævnligt af skoler og børnehaver

Navn på indstiller

Ida Mørch

Projektpartnere

  • Lyngby-Taarbæk Forsyning
  • Rambøll
  • SWECO
  • NCC

Naturen og biodiversiteten i fokus

Sammen med naturplejere fra Danmarks Naturfredningsforening har vi fokuseret på at bevare og fremme naturen og biodiversiteten i Ålebækken Ruinpark. Vi har fjernet forurenet jord og bekæmpet dominerende og invasive planter og træsorter for at skabe en varieret og sund vegetation. I løbet af parkens udvikling har vi også taget hensyn til de små dyrearter som padder, frøer og krybdyr, herunder den lille vandsalamander. Disse dyr blev midlertidigt flyttet til søer på Frilandsmuseet, mens arbejdet blev udført. Nu har den lille vandsalamander fundet vej tilbage til Ålebækken Ruinpark, og vi er glade for at give de besøgende mulighed for at opleve, hvordan naturen har genfundet sit fodfæste i parken.

Et naturområde med et roligt vådområde fyldt med høje siv og andre vandplanter. Området er omgivet af tæt skov med høje træer, og i baggrunden kan man ane en lille bro på en græsklædt bakke
Foto: Lyngby Taarbæk Forsyning