Hvad er nyt?
Ålebækken Ruinpark løser en vigtig problemstilling med at reducere udledning af spildevand til Mølleåen. Derudover transformerer projektet et nedlagt og forladt renseanlæg til en kulturel og lærerig oplevelse i stedet for at rive det ned, og forskønner det uskønne i stedet for at gemme det væk. Parken skriver sig dermed ind i industrisamfundets kulturarv – en kulturarv, der er identitetsskabende for områdets beboere, og en æstetisk ressource og attraktion i Lyngby-Taarbæk Kommune og omegn. Danmark har allerede en del eksempler på gammel industri, der har fået nye publikumsvenlige funktioner, men disse findes ofte centralt i byerne eller ved vores havne.
I Ålebækken Ruinpark har vi desuden lavet et formidlingsspor, der gennem skilte, lydfortællinger og opgaver til børn giver et indblik i parkens historie, klimasikring og biodiversiteten i området. Her kan besøgende se, høre, dufte og føle historiens og naturens vingesus på egen krop.
Hvilken merværdi giver projektet
Ålebækken Ruinpark skænker borgerne i nærområdet samt de lokale skoler og institutioner en helt ny type landskabspark og et udflugtsmål, der f.eks. kan indgå i skolernes naturfagsundervisning. Ud fra formidlingssporet i parken er det oplagt at lave undervisningsforløb inden for historie, klima og bæredygtighed. På parkens skilte er der en række opgaver til børn, som aktiverer færdigheder indenfor matematik, dansk og i særdeleshed deres nysgerrighed og brug af sanser. Samtidig lægger parkens struktur op til bevægelse og interaktion med omgivelserne.
Ud over at reducere overløb fra kloakken ved hjælp af store underjordiske forsinkelsesbassiner, skaber den nye park plads til naturen og mennesker på et område, der i 80 år har været afspærret for offentligheden. Der er tale om et åndehul for biodiversiteten, hvor vi har udskiftet forurenet jord med nyt, bevaret de originale træer og skabt vandhuller, som dyr og planter trives i.