Metantab på spildevandsanlæg – udfordringer og løsninger

Metantab fra spildevandsanlæg er miljøproblem, og i Danmark er der skærpede krav til at reducere udledningen.

To store biogastanke omgivet af en gul rapsmark, med bygninger og skorsten i baggrunden.
Metanudledning sker ofte fra gasførende komponenter, herunder tryk- og vakuumventiler og gennem diffuse emissioner fra åbne slamlageranlæg. Foto: Colourbox

Metan, en potent drivhusgas, udledes ofte i forbindelse med biogasproduktion på renseanlæg og biogasanlæg, og dens udledning bidrager væsentligt til klimaforandringerne. 

Hvorfor opstår metan på spildevandsanlæg?

Metan dannes naturligt ved nedbrydning af organisk materiale i anaerobe (iltfattige) forhold.

På spildevandsanlæg foregår denne nedbrydning primært i rådnetanke, hvor organiske forbindelser som kulstof nedbrydes for at skabe biogas, der består af omkring 60% metan og 40% kuldioxid​.

Metanudledning sker ofte fra gasførende komponenter, herunder tryk- og vakuumventiler og gennem diffuse emissioner fra åbne slamlageranlæg.

En undersøgelse viste, at renseanlæg kan miste op til 7,7 % af metanproduktionen.

Nye krav og deadlines for vandselskaberne

Fra 1. januar 2023 trådte nye regler i kraft, der pålægger vandselskabers biogasanlæg at reducere metanemissionen.

Energistyrelsen kræver, at anlæggene etablerer et egenkontrolprogram, udfører årlige gennemgange, og foretager lækagesøgning. Lækagesøgning dækker over kontrol af gasførende komponenter som rør, ventiler og slamtanke​.

En vigtig deadline for disse krav var 31. december 2023, hvor første gennemgang skulle være afsluttet.

I tilfælde af lækager skal disse straks udbedres, og der skal udarbejdes en rapport med dokumentation for Energistyrelsen​.

Egenkontrolprogram og løbende opgaver

Egenkontrolprogrammet er en central del af vandselskabernes indsats mod metantab.

Programmet indebærer hyppig inspektion af gasførende komponenter og opdatering af situationsplaner.

Ifølge Energistyrelsen bør egenkontrol omfatte både visuelle og måletekniske metoder som gassniffer, gaskamera eller sæbevandstest.

Denne metodiske gennemgang hjælper anlæggene med at identificere lækager på en systematisk måde, hvor hvert område inspiceres og resultater registreres​.

Konsekvenser af metantab og gevinster ved at minimere udledning

Metantab fra biogasanlæg er et økonomisk og klimamæssigt tab. Metan har en klimapåvirkning, der er omkring 25 gange større end kuldioxid pr. masse, hvilket gør reduktion af metantab til en effektiv klimabeskyttelse. For et typisk biogasanlæg kan en reduktion af metantabet forbedre anlæggets klimaregnskab med flere tusind tons CO₂-ækvivalenter årligt​(metantab_rapport).

Fremtiden for biogasanlæggenes metanudledning

Energistyrelsen planlægger at inkludere grænseværdier for metanemission fra gasmotorer og opgraderingsanlæg, og det er sandsynligt, at disse krav vil blive skærpet yderligere i de kommende år. Med den rette teknologi og kontrolforanstaltninger kan vandselskaberne dog opnå betydelige reduktioner i metanudledningen og derved sikre både miljø- og klimafordele.

Spørgsmål?
Kontakt Thomas Sørensen og
find ud af mere

Ansvar for fagområdet dataanvendelse.

+45 87 93 35 65

ts@danva.dk

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Fagleder