Parismodel 2.0

Med Parismodel 2.0 kan selskaberne opgøre deres klimaaftryk på en ensartet måde og løbende overvåge deres fremskridt i forhold til at nå klima- og energineutralitet.

Illustration af parismodellen impact

Med Parismodel 2.0 får vandsektoren et stærkt redskab til at understøtte arbejdet med klima- og energineutralitet. Modellen bidrager til, at vandselskaberne kan belyse både deres klimaaftryk og de positive effekter af deres indsatser for at reducere klimapåvirkningen.

Parismodel 2.0: Et Værktøj til Reduktion af Drivhusgasemissioner i Vandsektoren

Parismodel 2.0 er den opdaterede version af et værktøj, der hjælper den danske vandsektor med at kortlægge og reducere sine drivhusgasemissioner.

Den bygger videre på den oprindelige Parismodel, som blev lanceret i 2020 som en del af "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi".

Overordnet billede af sektorens emissioner fra driften

Parismodel 1.0 gav et overordnet billede af sektorens driftsrelaterede emissioner, og gjorde det muligt for vandselskaber at fastsætte mål for klimareduktioner.

Et skridt videre

Den nye Parismodel 2.0 tager det et skridt videre ved at fokusere specifikt på de største procesrelaterede emissioner, herunder slamhåndtering, forbrug af kemikalier og andre forbrugsstoffer, der er nødvendige i driften. 

Illustration af parismodellen impact
Parismodel 2.0 er den opdaterede version af et værktøj, der hjælper den danske vandsektor med at kortlægge og reducere sine drivhusgasemissioner. Grafik: DANVA

Modellen udelader anlægs- og investeringsrelaterede emissioner samt biogen CO2, så den kan tilbyde et mere fokuseret og præcist billede af udledningerne fra vandselskabernes daglige drift.

Samtidig er modellen tilpasset internationale standarder, som GHG-protokollen, hvilket gør den lettere at sammenligne med andre internationale klimaregnskaber.

Hvad er nyt i Parismodel 2.0?

I modsætning til den oprindelige model dykker Parismodel 2.0 dybere ned i de specifikke processer, der har de største klimapåvirkninger. Ved at fokusere på procesemissioner får vandselskaberne et skarpere værktøj til at identificere, hvor de kan sætte ind for at reducere deres udledninger mest effektivt.

Med Parismodel 2.0 kan selskaberne opgøre deres klimaaftryk på en ensartet måde og løbende overvåge deres fremskridt i forhold til at nå klima- og energineutralitet.

Forventninger til Parismodel 2.0

Parismodel 2.0 skal give vandselskaberne et fælles værktøj til at arbejde systematisk med at reducere deres klimaaftryk.

Modellen gør det muligt at fastsætte mål, følge energiperformance og opgøre de klimaeffekter, som vandselskabernes tiltag har.

Ved at skabe en fælles national opgørelse af energiperformance og klimaaftryk kan selskaberne sammenligne deres resultater og løbende justere deres klimaindsats.

DANVA bruger de indsamlede data til at udarbejde årlige rapporter, som giver sektoren overblik over fremskridt og sikrer, at selskaberne kan fokusere deres indsats der, hvor den gør størst forskel.

Spørgsmål?
Kontakt Thomas Sørensen og
find ud af mere

Ansvar for fagområdet dataanvendelse.

+45 87 93 35 65

ts@danva.dk

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Fagleder