Højtstående grundvand

De seneste års klimaforandringer har ført til kraftig nedbør, hvilket har skabt stigende problemer med højtstående grundvand i hele Danmark.

DANVA opfordrer til en national vandressourcemyndighed, der kan sikre helhedsorienteret forvaltning af vandkredsløbet på tværs af Danmark. Målet er effektiv beskyttelse af drikkevand og klimatilpasning, hvor kommuner planlægger, og spildevandsselskaber løser de praktiske opgaver.

De seneste års klimaforandringer har ført til kraftig nedbør, hvilket har skabt stigende problemer med højtstående grundvand i hele Danmark.

Problemet rammer både private boligejere og offentlige institutioner, og mellem 480.000 og 800.000 ejendomme risikerer at blive påvirket på landsplan​​.

Flere kommuner og vandselskaber har allerede oplevet omfattende skader på infrastruktur, bygninger og veje​​.

Udfordringen kræver koordinerede løsninger

Problemerne med højtstående grundvand skyldes både klimaforandringer og utilstrækkelig infrastruktur. Det er ikke kun de øgede regnmængder, men også manglende kapacitet i kloaksystemerne, der ikke kan håndtere de store vandmasser. 2023 og 2024 er registreret som de to vådeste år siden 1874, og dette har medført markante stigninger i grundvandsstanden, hvilket har resulteret i skader på ejendomme og veje​​.

Kollektive løsninger er vejen frem

DANVA har i samarbejde med KL i flere år arbejdet på at finde samfundsøkonomisk fornuftige løsninger. De peger på, at kollektive løsninger, hvor vandselskaberne tager ansvar for at håndtere grundvandet, er den mest effektive tilgang. I modsætning til individuelle løsninger for den enkelte borger, sikrer kollektive løsninger større værdi for ejendommene. For eksempel har man i Herlev beregnet, at en selskabsløsning øger ejendomsværdierne med 100,4 mio. kr., mens individuelle løsninger med 75 % deltagelse kun skaber en gevinst på 75,3 mio. kr.

Bedre beskyttelse af infrastrukturen

Kollektive løsninger reducerer også skader på både private ejendomme og offentlige infrastrukturer. I Aarhus er det beregnet, at en selskabsløsning vil reducere skader på 20,5 km vej, hvilket repræsenterer en nutidsværdi på 22,9 mio. kr. Desværre mangler vandselskaberne hjemmel til at kunne tage denne opgave på sig, hvilket efterlader borgerne alene med problemet.

Klimatilpasningsplan og national myndighed

I oktober 2023 lancerede regeringen en klimatilpasningsplan, der støtter kollektive løsninger og foreslår, at det højtstående grundvand kan bruges som en ressource. Vandet kan f.eks. anvendes i Power-to-X-teknologier til grøn energiproduktion som ammoniak til skibsbrændstof​​.

DANVA har længe argumenteret for, at forvaltningen af Danmarks vandressourcer skal samles under en national myndighed, da vandproblemer ikke kender til kommunale grænser. Staten bør derfor tage ansvar for det overordnede vandkredsløb, mens kommunerne varetager de operationelle opgaver i de lokale vandoplande​​.

Fremtidsperspektiver

Med forventede lovændringer i 2025 håber DANVA, at vandselskaberne får større frihed til at handle proaktivt. DANVA har udarbejdet et inspirationskatalog med løsninger fra hele landet, som kan hjælpe kommuner og vandselskaber med at afprøve nye metoder. Kataloget blev præsenteret på Dansk Vand Konference i november 2024​​.