Nye krav til vandforsyningen
Klimaforandringerne vil også påvirke grundvandet og dermed vandforsyningen på forskellige måder.
Klimaforandringerne vil også påvirke grundvandet og dermed vandforsyningen på forskellige måder.
Fremtidsudsigterne viser mere nedbør i Danmark, især om vinteren, mens sommerne sandsynligvis vil præges af længere tørre perioder og kraftigere skybrud – op mod 70 % flere, som kan være 30-160 % kraftigere.
Det betyder, at vinternedbøren forventes at stige med op til 25 % ved udgangen af dette århundrede. Den øgede vinternedbør vil øge vandindholdet i de øvre jordlag, hvilket kan føre til lokale oversvømmelser – et fænomen vi allerede har oplevet i de seneste 10 år.
Med mere vinterregn vil der være øget nedsivning, som potentielt kan øge udvaskningen af miljøfremmede stoffer til grundvandet. Dette kan udfordre vandforsyningen, især i de områder, hvor grundvandsmagasinerne er sårbare over for forurening.
Samtidig med at vinteren byder på mere vand, vil somrene blive præget af tørke og øget fordampning, hvilket reducerer vandindholdet i rodzonen. Dette skaber et større pres på vandressourcerne, særligt fordi både landbrug, industri og private forbrugere vil opleve et øget behov for vand til vanding og andre formål. Konkurrencen om grundvandet vil derfor intensiveres, hvilket kræver nøje planlægning og prioritering for at sikre en bæredygtig forvaltning af ressourcerne.
De øgede nedbørsmængder vil hæve grundvandsstanden i mange områder, hvilket ikke kun påvirker vandforsyningen, men også afløbssystemerne. Når grundvandsstanden stiger, øges risikoen for indsivning i kloaksystemer og dræn, hvilket kan medføre behov for større kapacitet i afløbssystemerne eller implementering af alternative løsninger. Beregninger fra GEUS viser, at det maksimale terrænnære grundvandsspejl kan stige med op til 30 cm i gennemsnit, og lokalt endnu mere – op til 75 cm.
En stigende havvandstand vil skubbe grænsen mellem saltvand og ferskvand længere ind i landområderne. Dette kan skabe problemer med saltvandsindtrængning i kystnære indvindingsboringer, især på småøer, hvor nye boringer kan blive nødvendige for at opretholde forsyningen af drikkevand.
Højere temperaturer, især om sommeren, kan også påvirke kvaliteten af drikkevandet. Vandets friskhed kan forsvinde, og der er risiko for bakterievækst i både vandledninger og bygningsinstallationer. På varme sommerdage kan temperaturen i drikkevandet stige til over 15-20 grader, hvilket gør det vanskeligt at overholde de vejledende krav om en maksimal vandtemperatur på 12 grader. Dette kan især være et problem i større bygninger med lange ledningsnet.
Danmarks tilgang til drikkevand er at beskytte grundvandsressourcerne, så vi undgår behovet for omfattende vandbehandling. Dette sker gennem en kombination af regulering og målrettet indsats i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) og indsatsområder for grundvandsbeskyttelse. Ved at opretholde en stærk prioritering af beskyttelsen af grundvandet, kan vi sikre, at vi også i fremtiden kan drikke rent og velsmagende vand direkte fra hanen.
På grundvandsstanden.dk kan man følge udviklingen i grundvandet time for time på lokaliteter over hele landet.
Ved at overvåge vandstanden kan vi forudse udsving og sikre, at samfundet kan håndtere både oversvømmelser og tørke.