Massescreening finder tre nye stoffer
Hermed information til DANVAs selskabsmedlemmer om resultaterne af Miljøstyrelsens massescreening af grundvandet i 2021.
Kort og godt er der fundet tre nye stoffer, heraf to nedbrydningsprodukter fra Terbutylazin (M5 og M6) og et fra CTA (Chlorothalonilamidsulfonsyre). Alle tre stoffer har tidligere i en eller anden form været i fokus, og de to nedbrydningsprodukter fra Terbutylazin har været med på udbudslisten for massescreening før, men først nu er der laboratorier, der har budt ind på opgaven med en kommerciel analyse.
Begge moderstofferne har været kendt som problematiske, men nedbrydningsprodukt M6 fra Terbuthylazin har desværre det problem, at det findes i koncentrationer, der i enkelte tilfælde overskrider den sundhedsmæssigt fastsatte grænseværdi, der er angivet til 0,5 ug/l.
Der er analyseret i 250 indtag, fordelt over hele landet, heraf er der 24 fund af M5 og M6 og 29 fund af nedbrydningsproduktet fra CTA.
Hvilke stoffer er fundet?
Terbutylazin: Majs og ærter, skovkulturer, frugttræer, læhegn og buske samt planteskolekulturer. Miljøstyrelsen har ikke kendskab til, at terbuthylazin har været anvendt som biocid i Danmark, og stoffet er ikke godkendt som biocid i EU.
Chlorothalonil: Svampemiddel i hvede, kartofler, ærter, løg, porre, solbær, ribs og jordbær på friland, samt agurker og prydplanter på friland og i væksthus. Mht. eventuelle biocidanvendelser har chlorothalonil ikke været godkendt til træbeskyttelse i Danmark, men har været anvendt som biocid i træmaling og bundmaling, der ikke tidligere var godkendelsespligtige anvendelser. Aktivstoffet er ikke ansøgt inden for fristen efter biocidreglerne i EU, og de sidste biocidanvendelser er forbudt i 2011.
Vær opmærksomme på, at kortet kun viser boringer med fund, mens der er i notatets tekst kun rapporteres niveauer over 0,1 µg/l.
Tjek fundplaceringer op imod egne boringer
Opfordringen herfra er at tjekke fundplaceringer op imod egne boringer.
Vurder derefter, gerne i samråd med den kommunale myndighed, hvad de næste step skal være, hvis I ikke har prøver for de pågældende stoffer allerede.
Flere af jer har brugt Miljøstyrelsens stofliste som udgangspunkt for jeres eget prøvetagningsprogram. Uanset hvad, så anbefaler vi, at I starter med analyser i afgang vandværk, så der er ro på leverancen til forbrugerne. Det gælder især i de områder, hvor stofferne har været anvendt.
Spørgsmål rettes til ds@danva.dk eller cv@danva.dk
YDERLIGERE INFORMATION
Læs mere
- Miljøministeriets pressemeddelelse: Nye nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidler fundet i grundvandet
- Stoffer fundet i massescreeningen 2021 over kravværdien
- Fund over kravværdi i grundvand af LM5 og LM6
- Brev til kommunerne med anbefaling om måling af LM5 og LM6
- Viden om spor af sprøjtemidler i grundvandet er bedre end det modsatte
Spørgsmål?
Kontakt Dorte Skræm
og find ud af mere
Dorte Skræm
Fagleder