Nyhed Selskabsledelse Ledelse
En byggeplads på en gade i en by, hvor vejarbejde og installation af rør foregår. Byggepladsen er afspærret med orange og hvide kegler, og forskellige værktøjer og materialer ligger spredt omkring. Bygninger og biler kan ses i baggrunden.
Vejarbejde på en travl bygade, hvor nye rør bliver installeret som en del af byens infrastrukturforbedringer. Byggepladsen er afspærret, mens arbejdet skrider frem.
Hannah Scheel Andersen 23/02 2022

Nyt om gæsteprincippet

Den 15. februar blev der afsagt som i ”Aalborgsagen” med udgangspunkt i gæsteprincippet. Samme dato blev der også afsagt dom i ”Krigers Flak sag”, hvor omdrejningspunktet var en fravigelse af gæsteprincippet.

Dom i ”Aalborg Sagen”

Den 15. februar afsagde Højesteret sin dom i ”Aalborgsagen”. Sagens omdrejningspunkt var, hvem der skulle betale for omlægningen af en ledning, der var nødvendig til gennemførelse af et ombygningsprojekt – Aalborg Kloak A/S som ledningsejer eller ejeren af arealet.

Den pågældende ledning var lagt efter en landvæsenskommissionskendelse af 21. november 1975 og der var efter kendelsen tinglyst en servitutstiftende deklaration på ejendommen.

Ved sin behandling af sagen tog Vestre Landsret udgangspunkt i gæsteprincippet og fandt, at Aalborg Kloak. Dette med henvisning til, at det hverken af kendelsen eller den tinglyste servitut fremgik, at servitutpålægget var sket ved ekspropriation, ligesom det heller ikke var dokumenteret, at der var fremsat erstatningskrav eller i øvrigt udbetalt erstatning til arealejeren.

DANVA biintervenerede til støtte for Aalborg Kloak A/S i forbindelse med sagens behandling for Højesteret. Dette gjorde vi, fordi vi var af den opfattelse, at det ulovbestemte gæsteprincip for privatretlige servitutter ikke kunne anvendes på ledninger etablereret i henhold til landvæsenskommissionskendelser, henset til historikken bag og grundlaget for disse kendelser, og fordi vi fandt spørgsmålet afgørende og principiel for spildevandsselskaberne i Danmark som helhed.

Højesteret udtalte i sin dom, at det ulovbestemte gæsteprincip er udviklet med sigte på de tilfælde, hvor tilladelsen beror på en aftale mellem ledningsejer og arealejer. Landvæsenskommissionsafgørelser er offentligretlige afgørelser truffet med hjemmel i lov og der er i disse tilfælde en formodning for, at arealejer selv skal betale for ledningsomlægninger. Det må kræve særlige holdepunkter i den offentligretlige afgørelse, hvis udgangspunktet skal fraviges.

Højesteret udtalte endvidere, at det var uden betydning om der var betalt erstatning i anledning af landvæsenskommissionens kendelse.

Yderligere information

Hele Højesterets dom kan findes her

Motorvej Under Ombygning

Dom i ”Krigers Flak sagen”

Den 15. februar afsagde Højesteret også dom i den såkaldte ”Krigers Flak sag”. Sagens omdrejningspunkt var en fravigelse af gæsteprincippet, der var indskrevet i deklarationer, som var pålagt de pågældende ejendomme ved ekspropriation.

Højesteret fandt, at det er muligt at fravige gæsteprincippet for ledninger, der blev lagt ved ekspropriation. Højesteret lagde vægt på, at vilkåret kan medvirke til at begrænse omfanget af omlægninger og udtalte, at det varetager forsyningsmæssige og samfundsøkonomiske hensyn og ikke går videre end, hvad disse hensyn kan begrunde.

Hele Højesterets dom kan findes her

En havvindmøllepark med store, hvide vindmøller, der står i vandet og strækker sig mod horisonten under en klar blå himmel. Vindmøllerne har slanke tårne og tre store rotorblade, og deres baser er forankret i havet med gule markeringer nær vandoverfladen. Billedet viser en række af vindmøller, der symboliserer vedvarende energi og bæredygtig elproduktion.