Nyhed Drikkevand
To brandmænd i beskyttelsesudstyr bekæmper en stor brand ved hjælp af skum.
Brandmænd bekæmper en intens brand med skum for at forhindre spredning af flammerne.
Dorte Skræm 01/06 2022

PFAS: flere kortlagte grunde – mere oprydning og kortlægning af hensyn til grundvandsbeskyttelsen

Regioner skal kortlægge ca. er 15.000 grunde, fordelt i hele Danmark, der er under mistanke om at være forurenet med PFAS. Vandselskaberne opfordres til en tæt dialog med kommuner og regioner.

Politiken har tirsdag den 31. maj 2022 en artikel, der konstaterer, at regionerne nu arbejder på at kortlægge langt flere arealer, der er under mistanke om PFAS forureninger, end tidligere.

Nu regner man med, at ca. 15.000 grunde, fordelt over hele landet, er, eller kan være, forurenet med PFAS.

Opgaven bliver større

Så vidt vi på DANVA sekretariatet kan vurdere, bunder den seneste kortlægning i de erfaringer, der har været med 1.100 grunde, der er undersøgt fra 2015-2021. Heraf var ca. 80 % påvirket af PFAS - også selvom, der ikke var grund til at tro, at stofferne havde været brugt her.

Derfor kigger regionerne nu på flere brancher end tidligere, deraf det større antal grunde.

Hovedparten af de 14.000 nye lokaliteter er allerede tidligere blevet kortlagt på grund af mistanke om anden forurening end PFAS.

Ifølge vores oplysninger regner man fortsat brandøvelsespladser som den primære kilde til PFAS, og at PFAS de fleste andre steder kun forekommer i væsentligt lavere koncentrationer end på brandøvelsespladserne.

Hold tæt dialog med kommuner og regioner

Vi antager derfor, at opgaven for vandselskaberne kan blive større, end hidtil antaget, hvilket ikke mindst skyldes, at kravværdierne til PFAS for 4 af de 21 stoffer, drikkevandsselskaberne normalt analyserer for i drikke- og grundvand, er skærpet til 2 ng/l.

Stofferne er stadig kun fundet få steder i vandværksboringer, men der er naturligvis fortsat grund til at være opmærksom, da vi ved, at stofferne ophobes, er svært nedbrydelige og dertil er vanskelige og omkostningstunge at rense for.

Fra sekretariatets side vil vi gentage opfordringen til, at I bliver ved med at have en tæt dialog med kommuner og regioner, så fund af PFAS i områder på eller nær kildepladser håndteres, inden grundvandet forurenes.  

De forurenede grunde kan ses på miljøportalen, men vi kan ikke derudfra se, hvilke forureningskilder, der konkret er tale om.

Det kræver en lokal dialog. 

Find informationer om forurenede grunde

Miljøportalen, information om forurenede grunde her: Danmarks Arealinformation (miljoeportal.dk)

Følgende brancher kan være årsag i PFAS forurening:

  • Brandøvelsespladser
  • Forkromningsindustri
  • Tæppeindustri
  • Malingsindustri
  • Fyldpladser for byggeaffald og ældre lossepladser for dagrenovation
  • Træindustri
  • Møbelindustri
  • Kemisk Industri (uden malingsindustri)
  • Jern- og Metalvareindustri
  • Gummi- og Plastindustri
  • Tekstil- og læderindustri (overfladebehandling af tekstiler)
  • Områder med større kemikalie/oliebrande