Klima
Luftfoto af et grønt landbrugsområde med marker og skove, samt vindmøller der står spredt i landskabet.
Colourbox.dk: Vindmøller i landbrugslandskabet.
01/10 2024

Højtstående grundvand – Nu er en løsning på vej

De stigende regnmængder giver problemer på mange fronter, og på landsplan er højtstående grundvand en udfordring for op imod 480.000 boliger. Sammen med mange engagerede medlemmer arbejder DANVA for en løsning.

2023 var rekordernes år, hvad angår nedbør. Det var faktisk det år med mest nedbør siden 1874, hvor man begyndte at måle. Og som alle nok har mærket, er det fortsat med at regne i 2024, hvor april var den vådeste måned, der nogensinde er målt. Grundvandet stod i forvejen højt mange steder  i landet, og de øgede regnmængder fortsætter med at give problemer for både boligejere og offentlig infrastruktur. DANVA og KL har allerede i 2020, med udgangspunkt i fire konkrete cases, påvist, at kollektive løsninger til håndtering af højtstående grundvand er mest hensigtsmæssige ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv. Siden da har DANVA sammen med KL arbejdet for at skabe lovhjemmel og økonomi til at sikre, at spildevandsselskaberne kan håndtere vandet, og at kommunen er myndighed på området. I oktober 2023 lancerede regeringen Klimatilpasningsplan, som indeholdt forslag om kollektive løsninger for højtstående grundvand. Siden har vi sat turbo på arbejdet. Helt konkret har vi i tæt samarbejde med KL arbejdet for:

  • At melde udfordringer og forslag til løsninger ind til myndighederne
  • At samle viden og erfaringer til inspiration, så vi er klar, når lovgivningen er på plads

Bud på elementer i konkrete løsninger

På baggrund af en workshop i juni 2024 har vi sendt ni konkrete forslag til Miljøministeriet. Vi gentager tidligere ønsker om en model, hvor kommunen er myndighed og vandselskabet operatør men udbygger med konkrete  forslag som skal sikre, at vi kan få mere samfundsmæssig nytte ud af de konkrete tiltag. Vi ønsker bedre muligheder for at bruge det højtstående grundvand til blå-grønne byer og til at stabilisere grundvandsniveauet over året. 

Der kan også være steder, hvor vandet kan anvendes som en ressource, der kan erstatte værdifulde grundvandsressourcer. Det kan eksempelvis være som teknisk vand i PtX. Vi har gjort opmærksom på udfordringer omkring miljøfarlige stoffer og kravene til udledning til recipienter - nogle gange meget sårbare recipienter - af det højtstående grundvand. Hvis vi får hjemmel til at håndtere højtstående grundvand, men ikke kan udlede det, så er det uhensigtsmæssigt for både borgere og vandselskaber.

Samfundsøkonomien håndtering af højtstående grundvand skal være samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt. De nye klima regler har givet store udfordringer med  dokumentationskrav af dette. Vi arbejder for en mere smidig model, hvor dokumentationskrav ikke står i vejen for gode løsninger. Serviceniveau- og Omkostningsbekendtgørelserne skal evalueres i 2024, og vi ønsker at resultaterne af denne evaluering kan indgå i udformning af krav til håndtering af højtstående grundvand. Det er vores forventning af lovforslaget vil blive fremsat i første halvdel af 2025, så frem mod det vil vi arbejde med at påvirke lovgivningen.

Et løsnings- og inspirationskatalog

Parallelt med den politiske proces er DANVA og KL ved at få udarbejdet et løsnings- og inspirationskatalog. På baggrund af 8-10 konkrete cases vil vi beskrive de konkrete udfordringer og mulige løsninger på det pågældende sted. På grund af den manglende finansieringsramme er der kun ganske få etablerede løsninger, men  vi kan komme med bud på realistiske løsninger, som også ser på muligheder for konkrete synergier og merværdi. Kataloget er udarbejdet af WSP, Teknologisk Institut og Schønherr og er finansieret af DANVA, KL og Realdania. Det vil blive fremlagt på Dansk Vand Konference i november 2024, så vi er klar til at afprøve løsninger, når lovgivningen er faldet på plads.