Kortlægning af lånemarkedet for fjernvarme-, vandforsynings- og spildevandsselskaber: Energistyrelsens nyeste rapport
Energistyrelsen præsenterer en ny rapport udarbejdet af KPMG, der kortlægger lånemarkedet for fjernvarme-, vandforsynings- og spildevandsselskaber. Rapporten dækker låneomkostninger, kreditvurdering og barrierer for udlån.
Energistyrelsen har fået udarbejdet en ny rapport, der kortlægger lånemarkedet for fjernvarme-, vandforsynings- og spildevandsselskaber. Rapporten, som er udført af KPMG, bygger på en interviewundersøgelse blandt banker, realkreditinstitutter og KommuneKredit. Den fokuserer på omkostningsniveauet og lånevilkårene ved seks forskellige låneprodukter fra de forskellige typer långivere.
Desuden kigger rapporten nærmere på kreditvurdering, hvor banker og realkreditinstitutter har særligt fokus på, at forsyningsselskaberne opererer på tæt regulerede markeder. Samtidig spiller generelle faktorer som belåningsgrad og kvaliteten af bestyrelse og ledelse også en vigtig rolle.
Lånevilkår og omkostninger for forsyningsselskaber
Rapporten estimerer det samlede udlån i de respektive sektorer til at være omkring 108 milliarder kroner, hvoraf cirka 70% er lånt gennem KommuneKredit.
Vand- og spildevandsselskaberne står for mellem 35% og 50% af dette låneoptag. Tallene er forbundet med en vis usikkerhed, da de er baseret på en blanding af interviewpersonernes skøn og egentlige opgørelser.
Kreditvurdering: Særlige opmærksomhedspunkter for banker og realkreditinstitutter
Banker og realkreditinstitutter lægger vægt på, at forsyningsselskaber opererer inden for tæt regulerede markeder. Kreditvurderingen tager også hensyn til selskabernes belåningsgrad samt kvaliteten af deres bestyrelse og ledelse.
Barrierer for udlån til fjernvarme-, vand- og spildevandsselskaber
Rapporten identificerer desuden ti konkrete barrierer for udlån til forsyningsselskaber set fra bankernes og realkreditinstitutternes perspektiv. De kommercielle långivere ser udfordringer i sektorreguleringen, reguleringen af den finansielle sektor samt i de generelle karakteristika ved forsyningsselskaberne.
Spørgsmål?
Kontakt Bertel Ifversen
og find ud af mere
Bertel Ifversen
Fagleder