Grøn kile gennem Københavns Sydhavn: Karens Minde Aksen er natur og regnvandshåndtering på samme tid
Lovforslaget, der vedrører håndtering af højtstående grundvand, kommer i 2025. Det oplyser Miljøministeriet. Der bliver stadig arbejdet på måder at beregne indvirkning på samfundsøkonomien.
SVM-regeringen fremlagde i oktober 2023 den såkaldte Klimatilpasningsplan 1, som blandt andet varslede et lovinitiativ, der skal løse udfordringerne med højtstående grundvand. Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyste ved den lejlighed, at regeringen som nogetnyt også vil give kommuner myndighedsansvaret for håndtering af højtstående grundvand og gøre det muligt for spildvandsselskaber at lave kollektive løsninger i områder, hvor det kan betale sig for samfundet. Initiativet skal være ”en hjælp til udsatte grundejere”. I forberedelserne af loven indgår rapporten fra en arbejdsgruppe, som skulle undersøge muligheden for forbedringer med hensyn til at lave fælles indsatser for at sænke højtstående grundvand i byerne. Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter for relevante ministerier samt KL og DANVA. Arbejdsgruppen fremhævede vandselskabers centrale rolle i vandkredsløbet, og at afløbssystemet ofte er eneste afledningsmulighed for at komme af med vandet for grundejerne. Det hed også i arbejdsgruppens rapport, at der ifølge analyser vil være samfundsøkonomiske gevinster ved spildevandsselskabernes kollektive løsninger i forhold til højtstående grundvand.
DANSKVAND har bedt miljøminister Magnus Heunicke om en status for lovarbejdet. Hvornår kan det bebudede lovinitiativ ventes præsenteret? Ministeren oplyser intet tidspunkt, men Miljøministeriet meddeler i en supplerende kommentar, at lovforslaget bliver fremsat i 2025. Her er, hvad Magnus Heunicke siger i en skriftlig udtalelse:
”Vi vil se flere tilfælde af mere ekstremt vejr i Danmark grundet klimaforandringer. Jeg er opmærksom på, at nogle kommuner og spildevandsforsyningsselskaber gerne vil i gang med at sænke det højtstående grundvand i udsatte områder, og derfor er vi i gang med at udforme de nye regler, som skal gøre det muligt for kommuner at planlægge spildevandsselskabernes håndtering af problemet.”
Miljøministeriet tilføjer til ministerens kommentar, at Miljøministeriet samarbejder med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om de lovændringer, der skal give kommuner og spildevandsselskaber den nye opgave.
”Det er et kompliceret lovarbejde på tværs af mange love, og der skal desuden udvikles nye retningslinjer for, hvordan det beregnes, om projekter er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige,” konstaterer Minister- og Ledelsessekretariatet i Miljøministeriet i en skriftlig udtalelse.
”Lovforslaget fremsættes i 2025. Som med den øvrige klimatilpasning er håndteringen af højtstående grundvand ikke noget, der løses fra den ene dag til den anden. Der er mange værktøjer, der skal i spil for at løse de forskellige problemstillinger relateret til håndteringen af stigende vandmængder, og der skal investeres i klimatilpasning over mange år,” udtaler Miljøministeriet. Ud over en tidshorisont med hensyn til lovinitiativet har DANSKVAND stillet spørgsmål til ministeren angående finansieringsmodellen.