Odenses idylliske vandteknik er et tilløbsstykke
I vandkorridoren Everenden måler VandCenter Syd på rensningsgrad fremfor udledt volumen. Resultatet er regnvandsrensning til halv pris på den halve plads.
Regnvandsbassiner er dyre. Og ekstremt pladskrævende.
Cirka 40 mio. kr. skulle VandCenter Syd have hostet op med bare til bassiner, da forstadslandsbyerne Lumby og Stige for år tilbage blev udpeget til regnvandsseparering som de første i Odense og opland.
Planerne satte en del grublerier i gang blandt VandCenter Syds ledende ingeniører. Kunne regnvandet forsinkes og renses bare lidt billigere? Optage mindre plads? Og måske endda skabe yderligere værdi for miljøet?
Svaret på alle tre spørgsmål, “Vandkorridoren Everenden”, har allerede et par somre på bagen og er blevet et tilløbsstykke for naturelskere lige lidt nordvest for Odense.
Her var engang en kartoffelmark
“Det har været super fedt at være en del af,” siger projektleder og fagleder Daniel Løvenskjold Andersen.
“Men æren er ikke min. Det er min projektlederkollega Signe Vestergaard Gudiksen, der har tænkt tankerne og kæmpet kampene,” understreger han. “Jeg tog bare over, da projektet skulle udføres”.
Når Daniel Løvenskjold Andersen viser rundt på de fire idylliske hektar vandteknik omkring Everenden, og det gør han forholdsvis tit, bliver tilhørerne imponerede over det rige dyreliv og den smukke natur omkring den alternative renseløsning.
At her for få år siden kun var kartoffelmarker, og at Everenden dengang var en halvsløj afvandingskanal med stejle mudderbrinker og dårlig vandkvalitet, er i dag svært at fatte.
Ej blot til lyst
Everenden ligner nu mest af alt et eventyrlandskab med fiskeliv i det klare, dovent løbende vand mellem de store næsten stillestående søer. Luften vibrerer af fuglesang, brinkerne byder sig til med vildtvoksende blomsterflor, mens nyanlagte stier og broer smyger sig rundt i landskabet.
Dansk Ornitologisk Forening har observeret isfugl, traner og flere sjældne fuglearter i området, der nu også vrimler med vildt. “Ja, dejligt ser det ud, men de her stier er primært driftstier. Vi er nødt til at skære beplantningen tilbage nogle steder og vedligeholde adgangsvejene, så driftsfolkene kan opretholde anlæggets funktion og komme til vores målere. Folk må hjertens gerne komme her, men det er grundlæggende et teknisk anlæg,” understreger projektlederen.
Det virker på vandkvaliteten
Everenden er først og fremmest et vandteknisk anlæg, der tilbageholder og renser regnvand fra to landsbyer, før det sendes videre til Odense Fjord, minder han om. Hvor rensning af regnvand normalt måles på mængder af afledt vand og derfor kræver enormt meget plads, måles effekten af det vandtekniske anlæg, Everenden, i forbedret vandkvalitet.
Indholdet af fosfor, kvælstof, partikler, der kan binde fosfor og det kemiske iltforbrug, måles både ved indløb og udløb. Og rensegraden ligger det meste af året højere end forventet, omend kvælstofindholdet øges om vinteren.
DANSKVAND
Tema: Grøn omstilling
Vandselskaber udnytter ressourcerne i spildevandet og forsyner i stigende grad sig selv og samfundet med grøn energi.
“Det virker, som vi håbede. Vi var faktisk lidt bekymrede for, om det lave vand kunne tåle opvarmning om sommeren. Men det lader ikke til at være noget problem,” forklarer Daniel Løvenskjold Andersen.
Ros i indboksen
Aldrig tidligere har han fået så mange begejstrede henvendelser og tilkendegivelser, som han har for Everenden. “Folk plejer primært at skrive, hvis de har noget at klage over. Her har klagerne mere karakter af gode råd. Fx var der en borger der skrev, at vi nok burde sætte et skilt op om, at hunde skal holdes i snor herude. Og det var da en god idé, vi straks fulgte op på,” siger Daniel Løvenskjold Andersen. Everenden kommer derfor også til at danne forbillede for mange kommende regnvandsanlæg i VandCenter Syds område.
FAKTA OM EVERENDEN
Kostede 20 mio. kr. i anlæg og rådgivning, hvilket er halv pris i forhold til to bassiner, som anslås at ville have kostet 40 mio. kr.
Det optager halvt så meget plads som en bassinløsning, idet der måles på rensegrad i stedet for vandvolumen.
Ved at lave et snoet vandløb frem for en rør- og bassinløsning samt bruge den opgravede jord på stedet frem for at køre den væk, har man reduceret forbruget af minerale ressourcer (bl.a. beton) med 80 pct., fossilt brændstof med 70 pct. og drivhusgasemissioner med 80 pct.
Everenden er beskyttet i hht. Naturbeskyttelseslovens §3.
VandCenter Syds projektpartnere er
blandt andre:
- Odense Kommune
- rådgivervirksomheden WSP
- entreprenør Hans H. Pedersen
- Geopartner (rådgivende landinspektør),
- JK Byg & Montage
- ApS, Viacon og Fjernvarme Fyn.
Nu skal der tænkes alternativt
“Vi kan ikke kopiere projektet 1:1, men vi kommer il at tænke i alternativer til de traditionelle løsninger, for vi har ganske enkelt ikke pladsen til de meterdybe og dobbelt så store regnvandsbassiner. Der er selvfølgelig mange måder at gøre det her på, og hvert projekt skal tilpasses de lokale betingelser såsom højdekoter,” siger Daniel Løvenskjold Andersen, der sagtens kan forestille sig, at det fynske alternativ til regnvandsbassiner kommer til at danne skole flere steder i landet. Rygtet om, at regnvand kan renses til halv pris på den halve plads gør allerede indtryk og inspirerer flere forsyningsselskaber. “Det kan godt betale sig at tænke alternativt, men man skal være robust i udviklingsprocessen, for man kommer til at løbe panden mod en mur flere gange,” siger projektlederen. “Og det var så min kollega Signe, der tog det lange seje træk hos os,” minder han om
NOMINERET TIL DANVAS KLIMAPRIS
Everenden var nomineret til DANVAs Klimapris 2023. Du kan læse mere om projektet og alle andre nominerede og tidligere vindere af klimaprisen på DANVAs hjemmeside, hvor du også kan nominere et projekt til dette års pris.
Læs mere på danva.dk/klimapris