Omstilling kræver ambitiøse mål
Den danske vandsektor giver erfaringer videre til verden om vejen til at blive klima- og energineutral.
Den grønne omstilling drives af ambitiøse målsætninger. Det var et af de budskaber, DANVAs direktør, Carl-Emil Larsen, havde med til en paneldebat i den britiske pavillon under IWA-kongressen i Toronto. Temaet for sessionen var, at globale ledere skulle udveksle erfaringer om, hvordan vandsektoren minimerer udledning af CO2.
I panelet var de øverste ledere fra vandselskaber i England og Australien, direktøren for den australske vandforsynings forening og DANVAs direktør, der kom med gode råd til de øvrige i panelet, efter de havde fremlagt deres eksempler på, hvor langt de var i deres proces mod at blive klima- og energineutrale. “DANVAs medlemmer har arbejdet på grøn omstilling i over 15 år.
I begyndelsen syntes alle, vi var skøre, men nu er det blevet en norm. For det første gælder det om at sætte sig meget ambitiøse mål. Vi har i Danmark besluttet, at vi som sektor skal være klima- og energineutral i 2030, hvilket vi når.
Samtidig sættes der politiske høje ambitioner, og vi er vant til en barsk regulering, sagde Carl-Emil Larsen og fortsatte: “For det andet handler det om at opbygge partnerskaber og skabe videndeling, hvilket giver motivation, mens man for det tredje skal måle og styre processerne, så man kan ændre eller afbryde den vej, man har taget, hvis det er nødvendigt.”
På et spørgsmål fra salen, om kunderne var villige til at betale for den grønne omstilling, blev det ud fra svarene tydeligt, at den danske betalingsmodel med vandtakst også er en driver for at nå i mål med den grønne omstilling. “Det betyder, at også dansk erhvervsliv er med til at betale for at nedbringe emissionen fra vandsektoren i Danmark,” sagde Carl- Emil Larsen.