En musling ligger på havbunden
Havbunden ud for Helsingørs kyst i Øresund, Danmark, hvor marineliv som muslinger, fladfisk og eremitkrebs engang trivedes. Foto: Colourbox
Lars Fischer 23/10 2024

Rigsrevisionen retter skarp kritik af kvælstoftilsyn

Manglende kontrol med landbrugets kvælstofudledning kan true vandmiljøet. Rigsrevisionen advarer om, at ministeriets indsats er utilstrækkelig, og risikerer at hindre de politisk vedtagne reduktioner i kvælstofudledning.

 

Rigsrevisionens seneste beretning retter en skarp kritik mod Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof. Ministeriets kontrol er mangelfuld, hvilket ifølge Rigsrevisionen skaber risiko for, at overforbrug af gødning går ubemærket hen. Kvælstof, der ledes ud i havet, er en væsentlig kilde til iltsvind og forringet vandmiljø, og de utilstrækkelige tiltag kan dermed have vidtrækkende konsekvenser.

Baggrunden for kritikken

Kvælstof fra landbrugets gødning er ansvarligt for omkring 70 % af Danmarks samlede kvælstofudledning, som bidrager til alvorlige miljøproblemer, herunder iltsvind i havene.

I 2021 vedtog et politisk flertal en målsætning om at reducere kvælstofudledningen med 20 % inden 2027. Ministeriets kontrol skal sikre, at landmænd ikke anvender for meget gødning, og at frivillige initiativer som efterafgrøder og kvælstofprojekter bidrager til målet. Men Rigsrevisionens undersøgelse afslører flere alvorlige mangler i dette tilsyn.

Manglende implementering og kontrol

En af de væsentlige kritikpunkter er, at ministeriet primært baserer sin kontrol på landmændenes egne indberetninger, som ofte er fejlbehæftede. Allerede i 2021 identificerede Landbrugsstyrelsen selv en høj risiko for fejl i disse data, men de nødvendige tiltag for at forbedre kontrollen er først planlagt til at blive implementeret i 2027. Det betyder, at kontrollen i hele denne periode bygger på et usikkert datagrundlag.

Samtidig er de fysiske kontroller, hvor man kunne verificere, om der gødes korrekt, meget begrænsede. I perioden 2019-2022 blev kun 3,7 % af landbrugene kontrolleret, og af disse havde en væsentlig del overskredet deres gødningskvoter.

Alvorlige konsekvenser for vandmiljøet

Rigsrevisionens rapport understreger, at den utilstrækkelige kontrol kan få alvorlige konsekvenser for Danmarks vandmiljø. Det er uklart, om de kvælstofreduktioner, der skal opnås for at forbedre vandmiljøet, rent faktisk bliver realiseret. Ministeriets tilsyn skaber således usikkerhed omkring, om målene om at reducere udledningen med 5.000 ton kvælstof årligt kan nås.

Mangler i opfølgning på frivillige indsatser

Fødevareministeriet har ansvaret for de frivillige indsatser, der skal reducere kvælstofudledningen gennem tilskud til bl.a. målrettede efterafgrøder og kvælstofprojekter. Her påpeger Rigsrevisionen også store mangler. Ministeriets egne kontroller har år efter år vist, at mange landmænd ikke overholder de aftalte mængder af efterafgrøder. Samtidig er kvælstofprojekterne langt fra målene – i 2023 havde man kun opnået en reduktion på 240 ton årligt, langt under de planlagte 1.500 ton.

Rigsrevisionen: ”Ikke tilfredsstillende”

Rigsrevisionens samlede vurdering er, at Fødevareministeriets tilsyn med kvælstofudledningen fra landbruget er ”utilfredsstillende”. Både kontrollen med gødning og opfølgningen på de frivillige indsatser er mangelfuld, og ministeriet har ikke i tilstrækkelig grad sikret, at landbruget lever op til de politisk fastsatte krav.