
Frister skaber fremdrift for sprøjtestop ved drikkevandsboringer
Rent drikkevand er et af de allervigtigste emner for danskerne. Men indsatsen for at beskytte drikkevandet i de boringsnære områder er her ved fristens ophør stadig langt fra mål. Dog er mange nye aftaler kommet til den seneste tid, hvilket viser, at frister skaber fremdrift. Det skal vi lære af ved udmøntningen af grøn trepart, mener DANVA.
Det går meget langsomt med at beskytte danskernes drikkevand. Indsatsen med sprøjtestop i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) viser sig her ved deadline at være langt fra mål. Kommunernes lovmæssige frist for at udsende påbud til lodsejere om at stoppe sprøjtning omkring indvinding af drikkevand er i dag 1. april, og her er resultatet, at under halvdelen af alle BNBO’er er på plads.
”Vi skal lære af de fejl, der er begået med loven om BNBO og kan med al ønskelig tydelighed se, at frister skaber fremdrift. Vi har også lært, at der bliver brugt alt for meget frivillighed som ’bør’ og ’kan’ men alt for lidt ’skal’ i den lovgivning, der skal beskytte drikkevandet. Manglende krav og frister har været en af de vigtigste årsager til forsinkelsen med at komme i mål,” siger administrerende direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Han mener, at man skal bruge den læring i forbindelse med udmøntningen af Grøn Trepart, hvor drikkevandsbeskyttelse skal med helt fra starten.
”Udtagningen af det historisk, store landbrugsareal også til drikkevandsformål kan ikke kun ske ved hjælp af frivillighed. Det samme er gældende med forankringen af ansvar, som vi har set det med BNBO. Der skal være et overordnet statsligt ophæng for at sikre udmøntningen,” siger Carl-Emil Larsen.
Miljøminister, Magnus Heunicke, har reageret over for den manglende indsats og iværksat sanktioner for at lovens krav om sprøjtestop i BNBO bliver fulgt.
”Det er staten, der kender praksis for, hvad man gør, hvis love ikke bliver efterlevet. Så nu er det op til ministeren at styre loven igennem,” siger Carl-Emil Larsen.
En opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at der ved fristens ophør er 12 kommuner, som er helt i mål med beskyttelsen af deres BNBO’er. 19 kommuner har beskyttet mellem 60 og 99 %, 27 kommuner har beskyttet mellem 20 og 59 %. De resterende 25 er ikke kommet i mål i tilstrækkelig grad, hvorfor miljøministeren har bedt Ankestyrelsen tage stilling til, om der kan rejses tilsynssager mod dem.
Kontakt: Karsten Bjørno

Karsten Bjørno
Kommunikationschef
Seneste nyheder

Frister skaber fremdrift for sprøjtestop v...
Drikkevand Grundvandsbeskyttelse
Vestre Landsret: Vejdirektoratet må aflede...
Selskabsledelse
Miljøstyrelsen fjerner foreløbige kontrolb...
Spildevand