DDV-integrationsmetoden

En beskrivelse af DDV-Integrationsmetoden

Colourbox19034281 22102024

DDV-Integrationsmetoden blev udviklet i 2012 som resultat af DDV's Referencedatamodelprojekt i et bredt samarbejde i vandsektoren.  DDV-Integrationsmetoden er funderet i OIO Enterprise Arkitektur metoden fra Digitaliseringsstyrelsen, der anvendes af myndigheder og virksomheder. Vi har med DDV-Integrationsmetoden opbygget en fælles branchespecifik digital platform, et sæt fælles regler og standarder, som alle sektorens vandselskaber – store som små – kan have glæde af.

DANVA-Reolen er omdrejningspunktet for arbejdet med DDV-Integrationsmetoden, idet samtlige vejledninger og arkitekturbeskrivelser lagres herpå. Det er intentionen af vandselskaberne downloader input fra DDV-Reolen til brug i deres it-projekter. Vandselskaberne kan hente input i form af eksempler og branchestandarder på blandt andet forretningsprocesser, datamodeller, snitfladebeskrivelser m.m. Efter projekternes afslutning bidrager vandselskaberne til fællesskabet/branchen ved at uploade den DDV-dokumentation, som de har udarbejdet i forbindelse med deres projekters gennemførsel. 

DANVA-Reolen indeholder følgende typer dokumentation:

  • DDV Principper: En række principper der kan bruges som redskab til at sikre en fælles retning i i digitaliseringsarbejdet i sektoren og i de projekter der udarbejdes på basis af DDV-Integrationsmetoden.
  • DDV Integrationsmetode & illustrative eksempler: Udarbejdelse af en struktureret beskrivelse af en fremgangsmåde til digitaliseringsopgaver i sektoren, der behandler de fire primære aspekter: Analyse af arbejdsgange, datamodellering, specifikation af data-service samt valg af integrationsmønstre. 
  • DDV Integrationsmønstre: Et katalog over integrationsmønstre, som danner grundlag for konkrete integrationsløsninger i sektoren. Et integrationsmønster egner sig typisk til brug ud fra givne omstændigheder som gives af arbejdsgangen, det konkrete informationsbehov mv.
  • DDV governancemodel: Modellen skal sikre overensstemmelse mellem resultaterne i de fremtidige modeller og standarder på den ene side, og de rammer og principper der etableres i projektet på den anden side.

Download DDV-Integrationsmetoden her

Fælles rammer

Fordelene ved fælles rammer for udveksling af data er markante for både vandselskaber og forbrugere:

  • Det sparer tid i det enkelte vandselskab, og effektiviseringen kan have betydning for prisniveauet.
  • Forsyningssikkerheden øges. Digitalisering er en af hovedforudsætningerne for etablering af varslingsystemer både når det gælder drikkevandsforurening, badevandskvalitet og voldsomme regnskyl. Jo mere standardiserede og digitaliserede sektorens arbejdsgange bliver, jo bedre kan systemerne overvåges og fjernstyres.
  • Bedre leverandørløsninger, da der ikke skal udvikles special-løsninger til hvert enkelt selskab, når leverandørerne kan følge en standard, der også sikrer, at systemerne kan tale med hinanden.
  • Konsolidering af sektoren bliver nemmere. Det er nemlig lettere at samarbejde, indgå aftaler og i sidste ende at fusionere, hvis man arbejder med de samme systemer og standarder.
  • Fælles interesse. Endelig er det oplagt at udnytte, at vandselskaberne ikke konkurrerer med hinanden, men har en fælles interesse i at bruge samarbejdet som løftestang for forbedringer. Præcis som det er sket på det offentlige område i Danmark, hvor digitaliseringen er meget langt fremme og har betydet store lettelser for borgere og virksomheder. Tænk bare på Skat, hvor man som borger stort set ikke selv behøver at fremskaffe oplysninger, når selvangivelsen skal laves