Effektiviseringskrav

Vandsektoren består af naturlige monopoler, og er dermed ikke konkurrenceudsat. Derfor er vandsektoren underlagt økonomisk regulering, og regeringen har indført effektiviseringskrav i vandsektoren.  

Vandselskaber i Danmark opererer som naturlige monopoler, hvilket betyder, at de ikke er udsat for konkurrencepres på samme måde som virksomheder i et frit marked.

For at sikre, at selskaberne drives effektivt og ikke opkræver unødigt høje priser fra forbrugerne, er der indført effektiviseringskrav.

Det generelle effektiviseringskrav

Dette krav betyder, at alle vandselskaber løbende skal reducere deres driftsomkostninger og forbedre produktiviteten. Kravet fastsættes ud fra produktivitetsudviklingen i andre sektorer, især bygge- og anlægsbranchen samt den generelle økonomi.

For de største vandselskaber, der leverer over 800.000 m³ vand årligt, er det generelle effektiviseringskrav fastsat til 2% af driftsomkostningerne.

Mindre selskaber (200.000-800.000 m³) har et krav på 1,7%.

For anlægsomkostninger gælder et særskilt krav.

Effektiviseringskravet skal sikre, at vandselskaberne til stadighed optimerer deres drift og implementerer nye teknologier og arbejdsmetoder.

På den måde, er det tanken, at vandpriserne holdes nede, samtidig med at forsyningssikkerheden og kvaliteten af drikke- og spildevandsforsyningen opretholdes.

Det individuelle effektiviseringskrav

Det individuelle effektiviseringskrav fungerer som et supplement til det generelle krav og er målrettet de selskaber, der har højere omkostninger end gennemsnittet.

Formålet er at reducere omkostningsefterslæb hos mindre effektive selskaber og derved bringe dem på niveau med de mest omkostningseffektive aktører i sektoren.

  • Det individuelle effektiviseringskrav kan variere fra 0% til 2% af den påvirkelige del af indtægtsrammen​.
  • Kravet fastsættes på baggrund af en benchmarking-model, hvor selskaberne sammenlignes ved hjælp af to metoder: Data Envelopment Analysis (DEA) og Stochastic Frontier Analysis (SFA). Det selskab, der scorer bedst i en af de to metoder, får det mest fordelagtige effektiviseringskrav​.

Det individuelle effektiviseringskrav skal sikre, at ineffektive selskaber bliver tilskyndet til at reducere deres omkostninger over tid. Forbrugerne skal ikke betale for ineffektiv drift, og selskaberne har derfor et incitament til at implementere bedre teknologier og driftsprocesser​.