Miljøbeskyttelse, folkesundhed og bæredygtighed
Håndteringen af spildevand er afgørende for at beskytte vandmiljøet og danskernes folkesundhed, ligesom det er en drivkraft i en bæredygtighedsdagsorden.
Håndteringen af spildevand er afgørende for at beskytte vandmiljøet og danskernes folkesundhed, ligesom det er en drivkraft i en bæredygtighedsdagsorden.
DANVA arbejder for en omstilling, hvor renseanlæg bliver til ressourceanlæg, der udnytter spildevandets ressourcer fuldt ud og sikrer, at det rensede vand udledes med mindst mulig miljøpåvirkning.
Derfor sigter DANVA blandt andet mod at få etableret rammerne for et fjerde rensetrin, der vil understøtte en udvidet producentansvarsordning, så forureningen reduceres allerede ved kilden.
Danmark har gennem årtier opbygget et avanceret og reguleret spildevandssystem, der sikrer håndtering af spildevand for både miljøet og folkesundheden. Med omfattende overvågning, teknologiske løsninger og strenge krav arbejder landet for at minimere påvirkningen på naturen og sikre rent vand til befolkningen.
Med vedtagelsen af Vandmiljøplan I i 1987 intensiverede de daværende kommunale forsyninger arbejdet med at reducere udledning af næringsstoffer som kvælstof og fosfor fra spildevand. Vandmiljøplanerne har været grundpiller i at udbygge og forbedre landets renseanlæg, hvilket har resulteret i en væsentlig reduktion af forurening fra punktkilder – hovedsageligt renseanlæg, men også fra industrien og spredt bebyggelse.
Udviklingen af klimatilpasningsstrategier og håndtering af miljøfarlige stoffer bliver stadig vigtigere.
Derudover vil kommende lovgivning, særligt som følge af EU’s byspildevandsdirektiv, der blev vedtaget i november 2024, medføre skærpede krav om næringsstoffjernelse, opgørelser af energibalancer og i visse tilfælde et rensetrin, der er målrettet miljøfarlige stoffer; det såkaldte fjerde rensetrin.
Alt i alt står den danske spildevandssektor over for en fremtid, hvor både teknologiske innovationer og øget politisk fokus er afgørende for bæredygtig håndtering af vandressourcerne.
Hvert år modtager danske renseanlæg omkring 700 mio. m3 spildevand, der efter rensning ledes ud i vandløb, søer og havet under strenge kontrolkrav. For at sikre den bedste udledningskvalitet udføres der årlige målinger på parametre som kvælstof, fosfor og organisk stof.
De seneste data viser en reduktion i udledning på henholdsvis 85 % for kvælstof og over 95 % for fosfor og organisk stof siden 1980'erne.
Danmark har 666 anlæg fordelt på forskellige teknologier afhængigt af geografiske og befolkningsmæssige forhold. Anlæggene er struktureret til at kunne håndtere spildevand fra både husholdninger og industrien, og de er gradvist blevet centraliseret for at opnå større effektivitet og mere avancerede rensningsmetoder.
De fleste danske renseanlæg udfører i dag avanceret rensning, som reducerer indholdet af kvælstof fosfor og organisk stof til et minimum. På udvalgte anlæg arbejdes der også allerede på et "fjerde rensetrin" for at fjerne medicinrester og andre skadelige kemikalier og tungmetaller.
Spildevand, miljøfarlige stoffer, slam.
Konsulent