Miljøbeskyttelse, folkesundhed og bæredygtighed

Håndteringen af spildevand er afgørende for at beskytte vandmiljøet og danskernes folkesundhed, ligesom det er en drivkraft i en bæredygtighedsdagsorden.

Spildevandsrensningsanlæg med flere store bassiner, hvor spildevandet bliver beluftet som en del af renseprocessen. Anlægget er udendørs og omgivet af træer og en vindmølle i baggrunden.
Danmark har gennem årtier opbygget et avanceret og reguleret spildevandssystem, der sikrer håndtering af spildevand for både miljøet og folkesundheden. Foto: Colourbox

Centrale aktører og infrastruktur

Danmark har 666 anlæg fordelt på forskellige teknologier afhængigt af geografiske og befolkningsmæssige forhold. Anlæggene er struktureret til at kunne håndtere spildevand fra både husholdninger og industrien, og de er gradvist blevet centraliseret for at opnå større effektivitet og mere avancerede rensningsmetoder.

DANVA arbejder for en omstilling, hvor renseanlæg bliver til ressourceanlæg, der udnytter spildevandets ressourcer fuldt ud og sikrer, at det rensede vand udledes med mindst mulig miljøpåvirkning.

Derfor sigter DANVA blandt andet mod at få etableret rammerne for et fjerde rensetrin, der vil understøtte en udvidet producentansvarsordning, så forureningen reduceres allerede ved kilden​​.

Danmark har gennem årtier opbygget et avanceret og reguleret spildevandssystem, der sikrer håndtering af spildevand for både miljøet og folkesundheden. Med omfattende overvågning, teknologiske løsninger og strenge krav arbejder landet for at minimere påvirkningen på naturen og sikre rent vandmiljø til befolkningen.