Afløb

Danmarks afløbssystem spiller en central rolle i håndteringen af både regnvand og spildevand.

DANVA hjælper 

For at beskytte miljøet og undgå oversvømmelser arbejder spildevandsselskaber løbende med at udvide og modernisere infrastrukturen. Klimaforandringer, nye reguleringskrav og behovet for effektiv drift sætter dog systemet under pres. Her er en gennemgang af de mest centrale aspekter og udfordringer.

Systemstruktur og centrale udfordringer

Det danske kloaksystem er delt op i fælleskloakerede og separatkloakerede områder. I fælleskloakerede systemer føres både spildevand og regnvand i samme ledningsnet, mens separatkloakerede systemer har separate afløb.

Stigende mængder regnvand presser kloakkerne og kan særligt i fælleskloakerede områder føre til udledninger af ubehandlet spildevand i naturen ved overløb. Fra 2017 til 2022 har man opnået reduktioner i antallet af overløb fra fælleskloakker, for eksempel ved separatkloakering​.

Regnbetingede udledninger og klimatilpasning

Klimaforandringer medfører kraftigere og hyppigere nedbør, hvilket presser afløbssystemet yderligere. Regnbetingede udledninger (RBU) – hvor regnvand ledes ud ubehandlet til miljøet – er en konsekvens af dette. I 2022 blev der registreret omkring 16.000 tilfælde af overløb, hvor regnvand og eventuelt spildevand blev ledt ud i vandmiljøet. Som svar på disse udfordringer etableres sparebassiner, og kloaksystemet opgraderes for at kunne håndtere de stigende vandmængder​.

Investeringer og omkostninger

Under det såkaldte "hvile-i-sig-selv"-princip er det spildevandsselskaberne, der bærer omkostningerne, som bliver fordelt blandt brugerne uden profit. I 2022 investerede selskaberne 23,85 kr. per solgt m³ spildevand til forbedring af blandt andet kloaknettet og renseanlæg. Hovedparten af investeringerne går til klimatilpasning og vedligehold af de eksisterende systemer​.

Teknologi og overvågning

Moderne teknologi er en vigtig del af afløbssystemets drift. Ved at anvende realtidsdata kan forsyningsselskaberne overvåge og optimere styringen af vandstrømmene, hvilket mindsker risikoen for overløb. Miljøstyrelsen og kommunerne spiller en vigtig rolle i at overvåge og sikre datakvalitet i forbindelse med afløbsudledninger​.