Afløb
Afløbssystemet er vores skjulte klima- og miljøinfrastruktur. For at det fortsat kan løfte sin samfundsopgave, kræver det, at vi udvikler og håndterer det med omtanke – for miljøet, borgerne og fremtidens Danmark.
Afløbssystemet er vores skjulte klima- og miljøinfrastruktur. For at det fortsat kan løfte sin samfundsopgave, kræver det, at vi udvikler og håndterer det med omtanke – for miljøet, borgerne og fremtidens Danmark.
DANVA støtter sine medlemmer gennem vejledninger, best practices og løbende opdatering af teknologiske og lovgivningsmæssige rammer. DANVA samarbejder tæt med myndigheder, forskningsmiljøer og lokale aktører for at sikre koordinering på tværs af kommuner og sektorer.
De danske kloakledninger når knap halvanden gang omkring jorden. Men afløb er langt mere end rør, riste og rensning.
Kloakker er infrastruktur, miljøbeskyttelse, borgernes sundhed og klimatilpasning i ét.
Samlet kloaknet, inkl. stikledninger
Behandlet spildevand
Antal renseanlæg
Danmark står stærkt i arbejdet med at håndtere spildevand – men klimaet, miljøfarlige stoffer som PFAS og stigende krav til miljøbeskyttelse betyder, at vandselskaberne hele tiden skal forbedre og forny afløbssystemerne, så de imødekommer kravene fra et moderne Danmark.
I fælleskloakerede områder udgør regnvand en trussel under skybrud, hvor det kan medføre overløb til vandmiljøet. Derfor investeres der i regnvandsbassiner, grønne tage, permeable belægninger og andre LAR-løsninger (Lokal Afledning af Regnvand). I byområder arbejder forsyningerne målrettet med at sikre regn- og spildevandshåndtering via både fælles og separate kloaksystemer.
På landet har mange ejendomme private løsninger. Her er kontraktligt medlemskab med spildevandsselskaber en mulighed, som sikrer, at anlæg lever op til miljøkrav – uden at hver enkelt ejer står alene med opgaven.
I det moderne samfund er der udfordringer med kemikalier som PFAS og medicinrester, som udledes af industrivirksomheder og sygehuse, men som også udledes med husspildevandet.
Kildesporing er også en central del for at forhindre disse miljøfarlige stoffer i at komme ud i vandmiljøet. Det handler om at finde og stoppe forureningskilder de steder, de udledes til kloakkerne.
Klimaforandringer giver mere regn – og dermed øget risiko for overløb. Overløb udleder fortyndet spildevand til søer og åer som en nødløsning for at undgå skader på ejendomme og renseanlæg.
Men overløb belaster vandmiljøet, og vandselskaberne arbejder målrettet på at forhindre disse.
Udledningerne fra punktkilder – renseanlæg, industri og regnbetingede udledninger – er reduceret dramatisk siden 1989.
Nye teknologier gør det muligt at anvende realtidsdata til at overvåge og optimere styringen af vandstrømmene, så selskaberne blandt andet mindsker risikoen for overløb.
Det gør, at afløb i dag ikke kun et anlægsprojekt – det er også data og overvågning.
DANVAs netværk for overløb og øvrige fagfora spiller en vigtig rolle i at dele viden og fremme fælles løsninger.
Udledningen af kvælstof fra renseanlæg er reduceret med over 85% i perioden fra 1989 til 2022 og overløb bidrager blot med 385 tons kvælstof af en årlig udledning på 52.000 ton.