Kildeopsporing af PFAS i spildevand
PFAS findes i mange industrielle og kommercielle produkter som brandslukningsskum, tekstilimprægnering, fødevareemballage og elektronik. Deres udbredelse og lange nedbrydningstid betyder, at PFAS-stofferne let spredes fra produktionssteder og forbrugssteder til vandmiljøet.
Kildeopsporing af medicinrester i spildevand
Medicinrester kommer primært fra husholdninger og sundhedssektoren, hvor medicinske produkter via toiletterne havner i spildevandssystemet.
Sporingsarbejdet fokuserer derfor udover på anvendelsessteder også på forekomsten af stoffer som antibiotika og hormoner, der kan spores til større sundhedsinstitutioner eller tætbefolkede områder.
Gennem monitoreringsprogrammer og analyser af spildevandet fra udvalgte kilder får myndigheder og renseanlæg overblik over de typer medicin, der hyppigst forekommer, og hvilke kilder, der har størst udledninger.
Myndighedernes rolle og beføjelser
Kommunerne har som en del af kildesporingen myndighed til at pålægge ejere af en identificeret forureningskilde at stoppe udledningen, etablere lokal rensning eller justere kloaksystemet, så uvedkommende vand forhindres i at nå afløbssystemerne.
Disse tiltag er afgørende for at beskytte både spildevandssystemer og det omgivende miljø.
Finansiering til kildesporing
Udgifter til kildeopsporing sikres gennem reglerne om tilknyttet virksomhed og selskaberne har ad den vej mulighed for at opkræve de nødvendige ressourcer til at finde og afhjælpe forureningskilder.