Miljøfarlige stoffer

Miljøfarlige stoffer inkluderer en bred vifte af kemikalier som pesticider, PFAS, medicinrester og tungmetaller, der potentielt kan skade både menneskers sundhed og økosystemer.

Vanddråber perler på en vandafvisende overflade, der fanger lyset og skaber et skinnende, reflekterende mønster. Dråberne varierer i størrelse og ligger spredt på den mørke teksturerede baggrund.
Nogle af de mange kemiske stoffer, vi omgiver os med, er giftige for mennesker, dyr og planter. Stofferne opsamles og ledes til renseanlæg eller spredes i miljøet. Foto: Colourbox

DANVA samarbejder med myndigheder, forskere og forsyninger for at udvikle løsninger til miljøfarlige stoffer, støtte medlemmer i lovkrav og optimere spildevandsbehandling. I den forbindelse arbejder DANVA for en total udfasning af PFAS-stofferne. 

Miljøfarlige stoffer er særligt problematiske, fordi de er svært nedbrydelige i naturen og derfor kan ophobes i vandmiljøet og i organismer over tid.

PFAS-stoffer, en gruppe kemikalier kendt for deres vand- og fedtafvisende egenskaber, anvendes i alt fra brandskum til imprægneringsmidler.

Disse forbindelser er ekstremt persistente og udgør en risiko for drikkevandsforsyningen, hvilket kalder på en total udfasning af PFAS-stofferne.

Medicinrester i spildevand er en anden udfordring. I Danmark har undersøgelser vist tilstedeværelsen af forskellige lægemidler i både indløbet og udløbet af renseanlæg. Eksempelvis er hormoner og antibiotika blevet påvist i vandmiljøet, hvor de påvirker det lokale dyreliv negativt, blandt andet ved hormonforstyrrelser og adfærdsændringer hos fisk​​.

Artiklen fortsætter efter henvisningerne.

Renseanlæggenes rolle og udfordringer

Renseanlæggene i Danmark er primært designet til at fjerne organiske stoffer og næringsstoffer. Miljøfarlige stoffer er vanskelige at fjerne med traditionelle metoder og stofferne, der udledes af vandselskabernes kunder, ender derfor ofte i vandmiljøet. 

En række forsøg og projekter på danske renseanlæg har gennem årene undersøgt avancerede renseteknologier, som ozonering, aktiv kulfiltrering og biologisk rensning, til at nedbryde eller fjerne miljøfremmede stoffer​.

Med stadig strammere miljøkrav og øget fokus på miljøfarlige stoffer i EU kommer der krav om et fjerde rensetrin på en stor del af renseanlæggene.

Dette vil kræve investeringer i nye teknologier og større samarbejde mellem forsyningsselskaber, producenter og myndigheder​.

Partnerskabet for miljøfarlige stoffer

DANVA arbejder i "partnerskabet for miljøfarlige stoffer". Det er et samarbejde på tværs af sektorer med deltagelse af vandselskaber, industrien og forskningsinstitutioner. Formålet med partnerskabet er at udvikle en fælles strategi for håndtering af miljøfarlige stoffer, herunder teknologiudvikling, regulering og producentansvar.

Artiklen fortsætter efter henvisningerne.

Yderligere information

Læs mere om Partnerskabet for miljøfarlige stoffer.

2025 03 19 Træ Imprægneres COLOURBOX59420300

I dag udgør producentansvar en vigtig del af diskussionen, da mange af de miljøfarlige stoffer stammer fra industrielle produkter. Der arbejdes derfor på at skabe et system, hvor producenterne bærer en del af omkostningerne for at fjerne de forurenende stoffer, som deres produkter medfører i spildevandet. 

Teknologier og fremtidsperspektiver

Inden for partnerskabet er der også fokus på at teste og videreudvikle nye rensemetoder.

De mest lovende teknologier, som aktiv kulfiltrering og ozonering, har vist sig effektive til visse typer af miljøfarlige stoffer. For eksempel har renseanlæg i Kalundborg og Hjørring i fuldskala-test brugt ozonering til at nedbryde medicinrester og PFAS, og resultaterne indikerer en væsentlig reduktion i udledningen af disse stoffer​​.

Flere EU-initiativer, som det omfattende CWPharma-projekt, har allerede støttet dansk forskning i disse teknologier. I fremtiden forventes det, at Partnerskabet for Miljøfarlige Stoffer også vil føre til udvikling af mere effektive og bæredygtige renseløsninger, der kan imødekomme de kommende krav​.

Kontakt: Helle Katrine Andersen

Ansvar for HR og faglig ledelse.

+45 87 93 35 14

+45 30 27 50 42

hka@danva.dk

Helle Katrine Andersen

Helle Katrine Andersen

Sekretariatschef