Renseanlæg

Renseanlæg spiller en afgørende rolle i at sikre, at spildevand fra husholdninger, erhverv og industri bliver renset, så det kan udledes til naturens kredsløb igen.

Billede af Marselisborg Renseanlæg med flere åbne bassiner til spildevandsbehandling, omgivet af grønt landskab og med en række huse i baggrunden. En medarbejder går langs en af gangbroerne over bassinerne.
Oversigtsbillede af Marselisborg Renseanlæg, som er et avanceret spildevandsbehandlingsanlæg i Aarhus. Anlægget er kendt for sin energieffektivitet og bæredygtige metoder inden for vandrensning. Foto: Søren Osgood

DANVA støtter sine medlemmer gennem vejledninger, best practices og løbende opdatering af teknologiske og lovgivningsmæssige rammer. DANVA samarbejder tæt med myndigheder, forskningsmiljøer og lokale aktører for at sikre koordinering på tværs af kommuner og sektorer.

Kernen i renseanlæggenes funktion er at rense spildevandet gennem mekaniske, biologiske og eventuelt kemiske processer.

Formålet er at fjerne organiske stoffer samt næringsstoffer som kvælstof (N) og fosfor (P). Denne rensningsproces er afgørende for at beskytte vores søer, vandløb og havområder mod overgødning og forurening, som kan skade vandmiljøets biodiversitet og økosystemer.

Centrale aktører og infrastruktur

Danmark har 666 renseanlæg, der hvert år modtager omkring 800 mio. m3 spildevand.

Renseanlæg

Behandlet spildevand på renseanlæg.

Kvælstof fjernet

Udleder det rensede spildevand

Efter den grundige rensningsproces udledes det rensede spildevand til vandløb, søer eller havet. Denne udledning sker under strenge miljømæssige krav, for at sikre at det rensede vand ikke skader modtagermiljøet. For at opnå dette, kan nogle renseanlæg være udstyret med et fjerde rensetrin, der fjerner miljøfarlige stoffer gennem avanceret behandling, sikrende at selv de mindste skadelige stoffer fjernes.

En medarbejder står ved et renseanlæg og kigger ned i et åbent vandkanal-system. I baggrunden ses et vidt åbent landskab med græs og træer, og himlen er klar. Anlæggets struktur er tydeligt synlig med et afskærmet område omkring kanalen.

Lovgivning og regulering

Rensning af spildevand på kommunale renseanlæg er nøje reguleret af spildevandsbekendtgørelsen, hvilket sikrer, at alle renseanlæg opererer indenfor miljømæssigt forsvarlige rammer. Kravene til rensning kan desuden blive påvirket af vandområdets tilstand, der reguleres af vandområdeplanerne som en del af EU's Vandrammedirektiv. Dette direktiv er fundamentalt for at sikre, at vores vandområder når en god økologisk og kemisk tilstand.

Vital del af samfundsinfrastruktur

Renseanlæggenes arbejde er en vital del af vores samfundsinfrastruktur, som sikrer, at vi kan levere rent vand tilbage til naturen, og samtidig beskytte vores miljø og sundhed. Med en fortsat fokus på teknologisk udvikling, strenge miljøkrav og sektorens samlede indsats, arbejder Danmark målrettet mod en fremtid, hvor spildevandsrensning går hånd i hånd med bæredygtighed og miljøbeskyttelse.

Seneste skud på stammen er teknologier som Power-to-X udvikles. Her er der et stort potentiale for fremtidig integration af spildevandsrensning med energiproduktion, hvor rensningsprocessen kan bidrage til produktionen af grøn energi, som understøttet af regeringens Power-to-X strategi​​.