Renseteknologier
Renseteknologierne på danske renseanlæg er i dag avancerede og dækker over et bredt spektrum af processer, der effektivt fjerner både organiske og uorganiske stoffer fra spildevand.
Renseteknologierne på danske renseanlæg er i dag avancerede og dækker over et bredt spektrum af processer, der effektivt fjerner både organiske og uorganiske stoffer fra spildevand.
DANVA støtter sine medlemmer i forbindelse med renseteknologier gennem vejledninger, best practices og løbende opdatering af teknologiske og lovgivningsmæssige rammer.
I takt med EU's Vandrammedirektivs skærpede krav og nationale vandmiljøplaner er mange danske renseanlæg løbende blevet opgraderet med teknologier, der kan håndtere en bred vifte af forurenende stoffer.
Større renseanlæg i Danmark centraliserer spildevandsrensning for at forbedre effektiviteten og reducere udledninger af næringsstoffer og miljøfremmede stoffer til det omgivende vandmiljø.
Med stigende krav om at reducere udledningen af miljøfremmede stoffer og hormonforstyrrende kemikalier er avancerede renseteknologier blevet afgørende.
Dette omfatter avancerede metoder som ozonering og membranbaserede systemer, som kan fjerne komplekse organiske forbindelser og mikroforureninger.
Valget af renseteknologier påvirker ikke blot den tekniske ydeevne men også de miljømæssige og økonomiske aspekter af spildevandsbehandlingen.
Energiforbruget spiller en væsentlig rolle i miljøpåvirkningen af renseanlæg, hvor eksempelvis ozonering og MBR kræver mere energi, sammenlignet med sandfiltrering og UV-behandling.
Samtidig kræver nogle teknologier, som aktivt kul og membranfiltrering betydelig vedligeholdelse og ekspertise, hvilket kan være udfordrende at implementere i mindre eller ældre anlæg.
Desuden medfører behandlingen af spildevand, især når der er tale om miljøfremmede stoffer som PFAS og hormonforstyrrende stoffer, et øget behov for videregående rensemetoder. Disse metoder kan på sigt hjælpe med at overholde de skærpede krav i byspildevandsdirektivet.
Udviklingen af avancerede renseteknologier er en kostbar proces, både hvad angår anlægs- og driftsomkostninger.
I gennemsnit koster behandlingsteknologier som MBR og omvendt osmose væsentligt mere pr. kubikmeter spildevand, sammenlignet med teknologier som sandfiltrering og UV-desinfektion.
For kommuner og spildevandsselskaber er det derfor vigtigt at balancere investeringer i avancerede renseteknologier med den forventede miljømæssige gevinst og de samlede driftsomkostninger.
Med de stigende krav fra EU’s Vandrammedirektiv og den forventede implementering af et fjerde rensetrin, der kan fjerne farmaceutiske stoffer og PFAS, vil danske renseanlæg stå overfor større udfordringer. Teknologier som ozonering, membranfiltrering og aktivt kul vurderes at være vigtige komponenter i fremtidens renseanlæg. Øgede krav til næringsstoffjernelse og dokumentation af energibalancer vil yderligere styrke behovet for bæredygtige og omkostningseffektive løsninger.
Denne vejledning beskriver den samlede regulering og den gældende praksis på spildevandsområdet.
Læs om hvordan tilladelser til tilledning af industrispildevand til offentlige spildevandsanlæg gives.
Denne rapport beskriver en teknisk/økonomisk og miljø/ressourcemæssig vurdering af bæredygtigheden af udvalgte renseteknologier.
Spildevand, miljøfarlige stoffer, slam.
Konsulent